Отидете към основна версия

1 281 60

ЕК: Трябва да предприемем драстични мерки срещу дезинформацията

  • ек-
  • европейска комисия-
  • заместник-председател-
  • вера йоурова-
  • дезинформация-
  • мерки-
  • фалшиви новини

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия, Вера Йоурова

Снимка: Shutterstock

Във време на война трябва да предприемем още по-решителни, драстични мерки срещу дезинформацията, защото тя е заплаха за обществената сигурност, също както кибератаките. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия, Вера Йоурова, в онлайн среща с младежи.

Тя поясни, че усилията за борба с дезинформацията не трябва да се превръщат в цензура, защото цензурата няма място в Европа. Трябва да отчитаме съществуването на дезинформацията и обществено известните личности трябва да съдействат.

Дълго пренебрегвахме нуждата да обясняваме на хората ясно какво правим. Ако пространството не бъде наситено с достоверна информация, празнотата ще бъде запълнена от дезинформация, посочи Йоурова.

Не вярвайте на всичко, а проверявайте, не препращайте съобщения с вероятно фалшива информация, призова тя. По нейните думи дезинформацията е насочена най-често срещу по-възрастните хора. Тя отбеляза, че ЕК влага средства за медийно ограмотяване на европейците.

Пропагандата на руския президент, Владимир Путин, с години се разпространяваше. От 2014 г., след руското нахлуване в Крим, наблюдавахме бърз ръст на дезинформацията, насочена срещу Украйна, за да я представи като агресор. Социалните мрежи са част от бойното поле и от военните усилия на Кремъл, заяви Йоурова.

Тя съобщи, че е помолила Гугъл да не дава пространство за подобно опасно съдържание. Йоурова посочи като най-отвратителен, по нейните думи, примера с постове за настройване на хората в ЕС срещу украинските бежанци. По нейните думи такива примери има в Чехия и Австрия, съобщи БТА.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: