Отидете към основна версия

1 447 43

Румъния: 60% от румънците казват, че се страхуват, че Русия може да ги нападне

  • румъния-
  • русия-
  • проучване-
  • респонденти-
  • нападение

Според 77% от респондентите, НАТО е в състояние да се справи с руска атака

Снимка: Shutterstock

Повече от три четвърти (79%) от румънците следят събитията в Украйна, а 60% казват, че се страхуват, че страната им е застрашена от нападение от Русия, според анкета, проведена от IRES през март, съобщава "Румъния инсайдър" и "Аджерпрес".

Докато 79% от участниците в проучването казват, че лично следят събитията в Украйна, 21% казват, че не го правят.

В същото време 19% от анкетираните казват, че страхът е най-силното чувство, което изпитват към конфликта в Украйна, 17% - състрадание/съпричастност, а 11% се чувстват тъжни.

От анкетираните 60% казаха, че се страхуват, че Румъния е в опасност да бъде нападната от Русия, а 39% не се страхуват от това.

По-голямата част от участниците в проучването - 96% - казаха, че Румъния трябва да подкрепи украинските бежанци, 38% казаха, че трябва да изпращат оръжия в Украйна, докато 21% казаха, че Румъния трябва да се намеси военна в подкрепа на Украйна.

Според 77% от респондентите, НАТО е в състояние да се справи с руска атака срещу страните членки на Алианса в региона, а 20% не вярват в това.

Запитани какво биха направили, ако избухне въоръжен конфликт в Румъния, 14% от анкетираните казаха, че биха се опитали да напуснат страната, 27% - биха останали да се бият, 36% - биха останали и ще опитат да се скрият, а 20% не биха правили нищо специално, цитира news.bg.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: