Отидете към основна версия

1 470 20

Тайван отказа да купи нови хеликоптери от САЩ - твърде скъпи са

  • тайван-
  • тайпе-
  • отбрана-
  • сащ-
  • финанси-
  • хеликоптери

"Цената им е твърде висока, извън възможностите на страната ни", заяви министърът на отбраната, Као Куанчъ

Снимка: БГНЕС

Тайван се е отказал от плановете си да купи от САЩ нови модерни хеликоптери за борба с подводници с аргумента, че са прекалено скъпи, съобщи Ройтерс.

По-рано Тайван беше обявил, че възнамерява да придобие 12 хеликоптера Ем Ейч-60Ар, произвеждани от американската компания "Сикорски". Тайвански медии обаче съобщиха, че САЩ са отказали сделката, тъй като не отговаря на нуждите на острова.

Запитан в тайванския парламент за неотдавнашните промени в политиката за придобиване на нови оръжия от САЩ, министърът на отбраната Као Куанчъ посочи на първо място случая с хеликоптерите.

"Цената им е твърде висока, извън възможностите на страната ни", обясни той.

Две други покупки на оръжия също бяха отложени – на самоходни гаубици M109A6 и на мобилни противовъздушни ракети "Стингър".

Ракетите "Стингър", произвеждани от американската компания "Рейтиън текнолъджис", са много търсени в Украйна, където се използват срещу руските самолети. Доставките от САЩ обаче намаляха и има значителни пречки за производството на повече такива оръжия, отбелязва Ройтерс.

Тайван вече подписа договор за "Стингър" и плати за тях, каза тайванският министър на отбраната. Той ще настоява САЩ да доставят ракетите.

"Ние не гледаме на продажбите на оръжия като на маловажен въпрос и имаме резервни планове", добави Као, без да влиза в подробности.

Тайван твърди, че САЩ са му предложили алтернативи на самоходните гаубици M109A6, включително предназначени за монтиране на камиони ракетни установки, произведени от "Локхийд Мартин".

Властите в Тайпе все още обмислят вариантите си по въпроса, заяви днес Као.

Тайван, за който Китай претендира, че е негова територия, провежда програма за военна модернизация, за да подобри своята отбрана и да повиши възможностите си да отблъсне евентуална китайска атака, включително с прецизни оръжия като ракети, отбелязва Ройтерс.

Президентката Цай Ингвен се застъпва за концепцията за "асиметрична война", която включва разработването на високотехнологични, лесно преносими оръжия, които са трудни за унищожаване и може да бъдат използвани за прецизни атаки.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.

Свързани новини