Отидете към основна версия

6 460 7

Турската лира отново поевтиня

  • турция-
  • турска лира-
  • спад-
  • долар

Националната валута на Турция - турската лира, започна отново да поевтинява след период на относителна стабилност. Днес един долар се разменяше за 15,37 турски лири

Снимка: Shutterstock

Националната валута на Турция - турската лира, започна отново да поевтинява след период на относителна стабилност. Днес един долар се разменяше за 15,37 турски лири, сочат данни на Истанбулската фондова борса.

Анализатори, които коментираха ситуацията на турските финансови пазари, отбелязват, че една от причините за почти петпроцентното обезценяване на лирата за седмица, е огромната инфлация, която през април достигна 70 процента.

Банкерите очакват още по-голямо обезценяване на националната валута, пише днес в икономически обзор опозиционният в. "Сьозджу".

Според много банки за нормализация на ситуацията е необходимо преразглеждане на основния лихвен процент на централната банка на Турция. Същевременно се смята, че това е малко вероятно, тъй като президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган решително се обявява срещу високите лихвени проценти.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: