Отидете към основна версия

2 897 28

Финландия призова за търпение след отказа на Турция да я види НАТО

  • пека хаависто-
  • финланди-
  • швеция-
  • нато-
  • турция

Финландският министър на външните работи Пека Хаависто призова за търпение и за подход стъпка по стъпка в отговор на турската съпротива срещу членството на Финландия и Швеция в НАТО

Снимка: Shutterstock

Финландският министър на външните работи Пека Хаависто призова за търпение и за подход стъпка по стъпка в отговор на турската съпротива срещу членството на Финландия и Швеция в НАТО, съобщава "Ройтерс".

По-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му, която е член на НАТО, не може да подкрепи плановете на Финландия и Швеция за присъединяване към Алианса.

Несъгласието на Анкара е потенциална пречка, тъй като членството изисква единодушна подкрепа от всички 30 държави членки.

"Нуждаем се от малко търпение в този тип процеси, това не се случва за един ден... Нека разгледаме проблемите стъпка по стъпка", призова Хаависто.

Изявлението на Ердоган изглежда беше изненада за Финландия, след като Хаависто посети Турция два пъти през последните месеци. Финландският президент Саули Ниинисто пък разговаря по телефона с Ердоган в началото на април.

След това обаждане Ниинисто написа в Туитър: "Турция подкрепя целите на Финландия".

Вчера Ниинисто и министър-председателят Санна Марин дадоха началото на процеса за кандидатстване на Финландия за НАТО, обявявайки, че и двамата подкрепят присъединяването към Алианса - съществена промяна в политиката на скандинавската страна, предизвикана от руската инвазия в Украйна.

Съединените щати и Германия вече обявиха, че " силно подкрепят" Швеция и Финландия за членство в НАТО.

Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км, пък предупреди, че ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в своя балтийски анклав Калининград, в случай че Финландия и Швеция решат да се присъединят към НАТО.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: