13 Май, 2022 19:30 2 878 28

Финландия призова за търпение след отказа на Турция да я види НАТО

  • пека хаависто-
  • финланди-
  • швеция-
  • нато-
  • турция

Финландският министър на външните работи Пека Хаависто призова за търпение и за подход стъпка по стъпка в отговор на турската съпротива срещу членството на Финландия и Швеция в НАТО

Финландия призова за търпение след отказа на Турция да я види НАТО - 1
Снимка: Shutterstock

Финландският министър на външните работи Пека Хаависто призова за търпение и за подход стъпка по стъпка в отговор на турската съпротива срещу членството на Финландия и Швеция в НАТО, съобщава "Ройтерс".

По-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му, която е член на НАТО, не може да подкрепи плановете на Финландия и Швеция за присъединяване към Алианса.

Несъгласието на Анкара е потенциална пречка, тъй като членството изисква единодушна подкрепа от всички 30 държави членки.

"Нуждаем се от малко търпение в този тип процеси, това не се случва за един ден... Нека разгледаме проблемите стъпка по стъпка", призова Хаависто.

Изявлението на Ердоган изглежда беше изненада за Финландия, след като Хаависто посети Турция два пъти през последните месеци. Финландският президент Саули Ниинисто пък разговаря по телефона с Ердоган в началото на април.

След това обаждане Ниинисто написа в Туитър: "Турция подкрепя целите на Финландия".

Вчера Ниинисто и министър-председателят Санна Марин дадоха началото на процеса за кандидатстване на Финландия за НАТО, обявявайки, че и двамата подкрепят присъединяването към Алианса - съществена промяна в политиката на скандинавската страна, предизвикана от руската инвазия в Украйна.

Съединените щати и Германия вече обявиха, че " силно подкрепят" Швеция и Финландия за членство в НАТО.

Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км, пък предупреди, че ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в своя балтийски анклав Калининград, в случай че Финландия и Швеция решат да се присъединят към НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хах

    23 54 Отговор
    Фимдландия и Швеция в НАТО, а сарацините от Турция вън.

    Коментиран от #12

  • 2 хитрата сврака

    41 20 Отговор
    бай ердо го играе световен миротворец но мъти схемите на наглосаксите и ще се наложи да го пенсионират скоро
  • 3 Ясно,

    33 38 Отговор
    Путин му е звъннал разтреперан и му е обещал газа без пари, ако ги спъне за Нато. Ердоган е бизнесмен. Но ще видим. Може и да го натиснат от ЕС.

    Коментиран от #5, #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 САЩ...... НАЙ МОГЪЩИТЕ

    13 38 Отговор
    Ще свием сърмите на ердо.

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Чеп

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Ма те са джендъри само през ноща бе,през деня са яката работа ще прекинат Турция с голи прашки.
  • 12 Историчка

    12 8 Отговор

    До коментар #1 от "Хах":

    Според Ердоган Швеция е свърталище на терористи, а според мен винаги е била срещу България - даже през 1989 прие два самолета от изгонени за тероризъм турци от България!
  • 13 Друга версия

    12 6 Отговор

    До коментар #3 от "Ясно,":

    По вероятно е самите финландци да са помолили Ердоган да ги "блокира", има ли резон?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Браво

    14 6 Отговор
    Затова винаги съм симпатизирал на Ердоган,и съм го смятал (а той си е)за голям държавник гледащ единствено интересите на Турция на която е и Президент.
  • 16 Има един единствен начин

    5 4 Отговор
    Спиране на подкрепата на терористите от ПКК и чак тогава говорим за евентуално членство
  • 17 Рашка с чашка

    6 6 Отговор
    Финландия вече веднъж победи СССР, нищо че и руснаците се обявиха за победители, факт е че единствено Финландия от бившите завладени територии от Руската империя не беше покорена от СССР след Втората световна. През Зимната война между СССР и Финландия, руските загуби са едно към десет спрямо финландските.

    Коментиран от #18

  • 18 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "Рашка с чашка":

    Кога казваш я "победи" Русия Финландия... Вероятно на хокей! Щото губи зимната война и катастрофално след това, когато заедно с нацистка Германия цялата над 300 000 финландска армия атакува от Мурманск до Ленинград.... Обръщат в бяг към Финландия, дори се обръщат през 44-та подло срещу съюзниците си от Вермахта!
  • 19 Info

    6 1 Отговор
    С писма, изпратени до ръководителите на комисията по външни отношения на Сената на Съединените щати и комисията по въпросите на Камарата на представителите, седем американски организации (гърци, евреи, кипърци, кюрди, арменци и др.) изискват да не се продължава споразумението за надграждане на турските F-16 от САЩ или продажба на нови. Писмата са адресирани до сенаторите Боб Менендес, Джеймс Рийс, Джак Рийд и Джим Инхоф и до депутатите Грегъри Микс, Майкъл Маккол, Адам Смит и Майк Роджърс и подписани от Hellenic American Leadership Council – HALCр American Jewish Committee – AJCр International Coordinating Committee – Justice for Cyprus (PSEKA)р American Friends of Kurdistanр Armenian National Committee of Americaр Middle East Forumр In Defense of Christiansл По отношение на съдържанието на тези писма сега организациите твърдят, че споразумението за F-16 не трябва да продължава, тъй като Турция не направи никакъв ход, за да промени всичко, което доведе до нейното изключване от програмата за съвместно производство на F-35 и налагането на санкции срещу нея чрез закона, на Америка CAATSA. Те твърдят, че Турция използва американски F-16 срещу Гърция, която е неин съюзник в НАТО.

    Коментиран от #23

  • 20 Info

    5 2 Отговор
    Тя често оспорва гръцкия суверенитет с американските F-16, нарушавайки въздушното й пространство и прелитайки над гръцки острови, и че Турция безразсъдно рискува война в рамките на НАТО. Организациите също така твърдят, че Турция не е променила поведението си и че всъщност поведението й е станало още по-лошо, позовавайки се на последното развитие на кипърския въпрос, където Турция сега подкопава политиката на САЩ за обединението на острова. Че Турция многократно показва, че използва оръжия, произведени в САЩ, за да заплашва етнически и религиозни малцинства като кюрдите в Турция, Ирак и Сирия. Турция е обвинена в нарушаване на границите чрез създаване на постоянни военни бази и постове в съседни държави, че има дълъг списък от нарушения на правата на човека в самата страна, като лишаване от свобода на Селахатин Демирташ, Осман Кавала и други. Как използва американски оръжия, за да разшири границите си до Североизточна Сирия и региона на Кюрдистан.

    Коментиран от #24

  • 21 Info

    6 1 Отговор
    Турция също е обвинена, че използва съществуващите си оръжейни системи за извършване на атаки срещу християни и други етнически-религиозни малцинства в Сирия, Ирак, Армения и източното Средиземноморие и се превърна в авторитарна държава със силни симпатии към ислямистките терористи и че Турция сега е една от на най-опасните в света пропагандатори на токсична дестабилизираща ислямска идеология, както в Либия. Всички тези действия на Турция показват, че Турция не се е променила и затова трябва да бъде изключена от плановете за модернизация и продажба на изтребители F-16, заключават организациите в писмата си.

    Коментиран от #25

  • 22 Мицотакис

    4 1 Отговор
    Браво на Ердоган, той е най-добрият приятел на Гърция! Tой унищожава Турция, без дори да ми се наложи да си мръдна пръста.. Ще направя всичко възможно да му помогна да бъде преизбран.
  • 23 Българските турци

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Info":

    Правилното е че Турция винаги е заемала позиция като съюзник от НАТО...въпреки двойния стандарт,въпреки санкциите, въпреки доказаните вмешателства във вътрешната и политика, въпреки явната измяна и лицемерие...Турция и турският аскер винаги е бил на първа линия във всички мисии на НАТО...от Корея ...Косово и т.н. до Афганистан 2021... И сега е на ясна, точна и твърда позиция, но не защото прави тънки сметки за да избира "правилната" страна а защото е принципна и сериозна държава която има свои интереси , своя независима политика и силна и дисциплинирана по свой стандарт и капацитет войска и сравнително развита независима военна индустрия !
    Принципът и методът на западната колониална система в съвременното си олицетворение е безпрепятствено и почти без да среща никаква съпротива да овладява и колонизира нови територии само с приемане на нови членки в алианса и с методичното им демилитаризиране и създаване на илюзията за охрана и закрила !!!
    България и всички други от изтока и тия които тепърва се натискат за членство за съжаление съвсем скоро ще проумеят горчивата истина. Няма нито разпад ,нито крах на когото и каквото и да е...има ново преразпределение на света ...и бъдете сигурни ... имат шанс да оцелеят само икономически силните и политически независимите ! ! !
  • 24 Българските турци

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "Info":

    За да пречупи ветото на цивилните политици в Турция срещу гръцкото членство в НАТО , ЦРУ подготви и извърши кървав военен преврат в Турция през 1980 година. В резултат Гърция беше превърната в манипулационна маша за разбъркване и препречване на турските инициативи...Гърция стана вечното вето срещу кандидатурата на Турция в ЕС ! Този път цивилната политика в Турция ръка за ръка c народа си и изчистената от всякакви подлоги на ЦРУ,Моссад и НАТО нова турска армия няма да позволи на никого отново да манипулира...! ! !
  • 25 Българските турци

    1 4 Отговор

    До коментар #21 от "Info":

    Това което пишеш тука е класическа соросоидна гюленистична манипулация...Турция е лоялен и предан член на НАТО ,поради което категорично е невъзможно без да се координира и информира с алианса да извършва не атаки но дори и най дребни технически маневри ...Според вас НАТО един джагатайски и разгулен башибозушки пакт ли е ? !!!...
  • 26 имам решение за теб

    1 0 Отговор
    така че спираш да ревеш, създаваш 7 организации и изпращаш писма до ключови хора в Америка, обвинявайки евреи, гърци, кюрди, арменци, жени, гюленисти, кемалисти, хомосексуалисти, американци и т.н. и чакаш да ти помогнат. лека. и късмет

    Коментиран от #27

  • 27 Българските турци

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "имам решение за теб":

    Знаеш защо "Вратът на вълка единак е дебел" нали ?... И турците вече знаят...

    Коментиран от #28

  • 28 Сиви вълци

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Българските турци":

    Всички ние, дошли от степите на Монголия, го знаем.
Новини по държави: