Отидете към основна версия

3 167 98

Зеленски: Нуждаем се от живи герои

  • володимир зеленски-
  • традиционно-
  • обръщение-
  • герои-
  • украйна-
  • живи

Това заяви в традиционното си обръщение президентът, Володимир Зеленски

Снимка: БГНЕС

Украинските герои са нужни на Украйна живи. Това заяви в традиционното си обръщение президентът, Володимир Зеленски, цитира news.bg.

"82-рият ден на нашата защита е към своя край. Не е лесен ден. Но този ден, както и всички останали, има за цел да осигури безопасността на страната и народа ни. Що се отнася до ситуацията в Мариупол: благодарение на действията на украинските военни - Въоръжените сили на Украйна, разузнаването, както и на преговорния екип, Международния комитет на Червения кръст и ООН, се надяваме, че ще успеем да спасим живота на нашите момчета. Искам да подчертая: Украйна се нуждае от живи украински герои. Това е нашият принцип. Мисля, че всеки разумен човек ще разбере тези думи", каза президентът.

Зеленски подчерта, че работата по връщането на украинските войници продължава.

"Тази работа се нуждае от чувствителност и време", - добави държавният глава.

Както съобщи УНИАН, на 16 май руските медии съобщиха, че окупаторите са се договорили с украинските защитници от Азовстал да отворят коридор за ранените бойци в посока Новоазовск (територията на ДНР).

Впоследствие командирът на Азов Денис Прокопенко ("Редис") заявява, че "за да спаси живота си, целият Мариуполски гарнизон изпълнява одобреното решение на висшето военно командване и се надява на подкрепата на украинския народ".

Прокопенко също така подчерта, че нито едно оръжие няма да работи без професионално обучени военнослужещи, което ги прави най-ценния елемент на армията.

На 17 май Министерството на отбраната съобщи, че е започнало операция за спасяване на защитниците на Мариупол, блокирани в завода "Азовстал".

По данни на Министерството на отбраната на 16 май 53 тежко ранени са били евакуирани от "Азовстал" в медицинско заведение в Новоазовск за лечение.

Други 211 души бяха отведени в Оленовка по хуманитарен коридор и ще бъдат разменени за последващо завръщане у дома.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: