Отидете към основна версия

1 225 5

Нова Зеландия с по-активна позиция по въпросите на сигурността

  • нова зеландия-
  • сигурност-
  • соломоновите острови-
  • китай

Обезпокоена от пакт между Соломоновите острови и Китай, Нова Зеландия възприема по-активна позиция по въпросите на сигурността

Снимка: Shutterstock

Нова Зеландия дълго време беше смятана за умерения, дори за отсъстващия глас по отношение на Китай в рамките на западния съюз "Пет очи" - дотолкова отсъстващ, че само преди година ангажираността ѝ със съюза беше поставена под съмнение.

Неотдавнашното сключване на споразумение в сферата на сигурността между Китай и намиращите се недалеч от Нова Зеландия Соломонови острови изглежда обаче промени това.

Уелингтън рязко втвърди тона както по въпросите, свързани със сигурността, така и във връзка със засилващото се китайско присъствие в южната част на Тихия океан - промяна, която анализатори отдават на опасения, че пактът между Китай и Соломоновите острови ще осигури на Пекин стратегическа позиция в региона и възможност за евентуално военно присъствие в Тихия океан, което ще застраши западното влияние там.

"Това е истинско предизвикателство за разбиранията на Нова Зеландия в каква посока следва да върви Тихоокеанският регион", казва Робърт Айсън, преподавател по стратегически изследвания в Университета "Виктория" в Уелингтън.

Министър-председателката Джасинда Ардърн определи пакта като "будещ сериозно безпокойство" и призова Соломоновите острови да обсъдят въпроса в рамките на Форума на тихоокеанските острови.

"Това, което реално се променя около нас, е степента на настъпателност и агресивност в региона", каза впоследствие Ардърн на Среща на върха на американския и новозеландския бизнес.

Досега Нова Зеландия обикновено избягваше да отправя подобни публични критики, което анализаторите отдаваха на голямата търговска зависимост от Китай и на тесните икономически отношения с Пекин.

Китай и Соломоновите острови заявиха, че новият пакт не е заплаха за мира в региона. Подробности около окончателния вариант на споразумението не бяха разкрити, но говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин заяви, че то предвижда Пекин да помага на Соломоновите острови при поддържането на обществения ред и при справянето с природни бедствия. Пактът по никакъв начин не застрашава САЩ, изтъкна Ван.

МЕКА СИЛА

Със свои изявления Ардърн и новозеландската външна министърка Наная Махута ясно дадоха да се разбере, че те споделят опасенията на САЩ и Австралия във връзка с китайската политика в сферата на сигурността в Тихия океан, казва Анна Поулс от Центъра за изследвания в сферата на отбраната и сигурността към Университета "Маси".

"Така бе изпратен сигнал както към страните от Тихоокеанския регион, че Нова Зеландия подкрепя регионалните колективни инициативи за сигурност, така и към трети страни, и по-конкретно към Китай, че кризите в Тихоокеанския регион ще се решават от страните в региона", изтъква експертката.

Макар и със скромни възможности във военно отношение, Нова Зеландия разполага с мека сила, за която се предполага, че е доста по-голяма от тази на съюзниците ѝ. На нейна територия живее значително коренно тихоокеанско население и освен това тя е свързана с останалите части на региона посредством силни семейни, делови, спортни и културни връзки.

Нова Зеландия гледа на себе си като на тихоокеанска страна и иска стабилност и благоденствие за съседите си. По тази причина тя се нуждае от свободен и отворен Индийско-тихоокеански регион, за да съхрани търговската и телекомуникационната си свързаност с останалите страни от региона.

Дейвид Ваеафе, ръководител в неправителствената организация "Фондация за тихоокеанско сътрудничество", казва, че за да имаш добри отношения с останалите страни от региона, не е достатъчно само да имаш силни търговски връзки с тях, а е нужно и да се вслушваш в гласа им и да разбираш нуждите им.

"Външната политика на Нова Зеландия към региона лека-полека търпи развитие и преминава от назидателно отношение към по-голяма диалогичност", каза той.

КРИТИКИ ОТ СТРАНА НА "ПЕТТЕ ОЧИ"

Преди година се породиха съмнения дали Нова Зеландия е достатъчно ангажирана със съюза "Пет очи" (включващ САЩ, Великобритания, Нова Зеландия, Австралия и Канада), след като външната министърка Наная Махута заяви, че страната ѝ има възражения по отношение на засилването на ролята на това обединение в региона.

Имаше и критики, след като Нова Зеландия реши да не се включи в общи декларации на "Петте очи", включително такива във връзка с Хонконг и с произхода на КОВИД-19.

На бизнес форум по-рано този месец координаторът на Белия дом за Индийско-тихоокеанския регион Кърт Кембъл заяви, че подценяването от Нова Зеландия в миналото на рискове в сферата на сигурността едва ли ще е проблем.

"Смятам, че за всички е ясно, че предизвикателствата, които възникват на международната арена, изобщо не са толкова далечни - те са все по-близо и имат преки последици", каза той.

Нова Зеландия и Япония вече обявиха планове за укрепване на връзките в сферата на сигурността, като Уелингтън и Токио подготвят и други съвместни действия.

В края на март Махута посети Фиджи и сключи споразумение, което, наред с други неща, ще улесни обмена на информация във връзка с общите предизвикателства в сигурността, пред които двете страни са изправени.

В началото на месеца беше обявен проект за откриване на консервна фабрика на Соломоновите острови за обработка на риба тон, която ще осигури над 5500 работни места. Проектът ще се осъществи с подкрепата и на Нова Зеландия.

Новозеландското министерство на външните работи и търговията без много шум увеличили бюджета си за тихоокеанско сътрудничество и развитие за периода 2021 - 2024 г., става ясно от промени, публикувани в интернет страницата на ведомството. От декември средствата по това направление са нараснали с близо 120 милиона новозеландски долара (75 милиона щатски долара) и сега възлиза на 1,55 милиарда щатски долара.

Бюджетът на Нова Зеландия за 2022 г., който ще бъде представен в четвъртък, ще даде допълнителни насоки за тихоокеанската политика на Уелингтън. Новозеландският министър на отбраната вече обяви, че регионът ще бъде приоритетен за ведомството му.

"Нова Зеландия е в много тесен съюз с Австралия и САЩ", казва Робърт Айсън от Университета "Виктория".

"Това не означава, че винаги гледаме в една посока и че съюзните ни отношения са чак толкова тесни, колкото тези на Австралия например, но въпреки това по въпросите на сигурността Нова Зеландия има много здрави връзки с тези партньори."

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини