Отидете към основна версия

1 346 37

В. "Тюркие": Анкара е подготвила "скандинавско досие" във връзка с исканията на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • нато-
  • швеция-
  • финландия

Източник от Брюксел съобщи вчера за агенция ДПА, че Турция е блокирала началото на преговорите за присъединяване към НАТО за Финландия и Швеция

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турските власти могат да преразгледат позицията си по отношение на искането на Швеция и Финландия за членство в НАТО, в случай че бъдат изпълнени пет условия, пише днес проправителственият турски в. "Тюркие".

Изданието отбелязва, че за шведските и финландски дипломати, които се очаква да пристигнат в Анкара в понеделник, е подготвено т. нар. "скандинавско досие", в което са изложени позициите и исканията на Турция.

Очаква се дипломатите да бъдат приети от турския заместник-външен министър Седат Йонал, който да им съобщи и какви са исканията на Анкара, пише вестникът.

По информация на изданието турските власти ще настояват за екстрадицията на членовете на поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) и групировката ФЕТО, която според турските власти стои зад опита за преврат в Турция през 2016 г. Анкара ще иска сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН, които според турските власти са свързани с ПКК), да бъдат признати за терористична организация. Анкара ще настоява и за прекратяването на "подкрепата за поддръжници на ФЕТО", а също така ще поиска да бъдат закрити всички организации, свързани със структури, които в Турция са асоциирани с терористични, и ще настоява за предоставяне на съответни гаранции.

Дипломатите ще трябва да вземат под внимание нашите искания. Има вероятност да се наложи да посетят Турция няколко пъти, посочва "Тюркие", като се позовава на дипломатически източници.

Според тях Анкара няма да отстъпи по нито едно от исканията си.

Списък със сходни искания публикува вчера и проправителственият в. "Сабах".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза тази седмица, че Анкара няма да подкрепи присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, докато не променят позицията си към терористичните организации, в частност към ПКК.

Източник от НАТО съобщи вчера за агенция ДПА, че Турция е блокирала началото на преговорите за присъединяване към НАТО за Финландия и Швеция.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: