Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Май, 2022 11:53 4 866 38

Русия си направи мечешка услуга, предизвиквайки Финландия и Швеция

  • финландия-
  • милен керемедчиев-
  • нато-
  • русия-
  • швеция-
  • сащ-
  • българия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин

Швеция е държавата с най-големи иновации и технологии в сферата на отбраната

Русия си направи мечешка услуга, предизвиквайки Финландия и Швеция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Влизането на Финландия и Швеция в НАТО ще засили сериозно способностите на алианса и на практика е точно обратното на обявените от Путин цели за възпиране на организацията с нахлуването в Украйна. Заздравяването на северния фланг ще успокои допълнително Прибалтийските държави, които са под постоянна заплаха от Москва, а САЩ вероятно ще засилят натиска за по-ясна позиция на България в конфликта, която се явява "мекото звено" в източното крило на НАТО. Това коментира Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Присъединяването на Финландия и Швеция е "доста по-тревожещо за Русия, отколкото е Украйна. Финландия има една от най-големите граници с Руската федерация; като численост, въоръжение и подготовка финландската армия е на едно от най-високите боеспособни нива в Европа. От друга страна, Швеция е държавата с най-големи иновации и технологии в сферата на отбраната - те са едни от големите производители и износители на отбранителна продукция. Двете държави ще доведат до много по-сериозното заздравяване на възможностите за отбрана на НАТО. Предизвиквайки тези две държави да търсят подкрепа в алианса, Русия си направи доста мечешка услуга."

Още новини от Украйна

Разширяването ще затвори фронта на НАТО от север на юг и ще остави Сърбия като единственият "троянски кон на Русия" в Европа, добави Керемедчиев. Затъването на Русия в украинския конфликт и загубата на големи количества техника и личен състав спомага обявеното желание на САЩ за значително съкращаване на боеспособните възможности на Москва. Ефектите на тази глобална стратегия за изтощаване на руската армия и икономика се наблюдава внимателно от Турция, която ще се стреми да изтъргува по възможно най-добър начин съгласието си за членството на Финландия и Швеция.

"Ердоган цели изваждане на дивиденти, както беше с мигрантската криза." С действията си до момента в конфликта - затварянето на проливите към Черно море за руски кораби, доставките на бойни дронове за Украйна - Анкара връща възприятието за себе си като надежден натовски член, което пострада след закупуването на руските ракетни системи С-400 и последвалите санкции от САЩ. Сега Турция може да се опита да се върне в програмата за F-35, от която беше изхвърлена, както и да се опита да засили международната подкрепа за своите политики в Сирия и Нагорни Карабах, коментира Керемедчиев.

"Има заплаха за вето [от Турция], а не реално такова", напомни той. Швеция и Финландия може да заемат по-мека позиция по кюрдския въпрос (възражението на Турция е свързано с предполагаемо присъствие на членове на кюрдската ПКК там и подкрепа за кюрдски бойци - бел.ред.), както и да вдигнат някои икономически ограничения за износ на стоки към Турция, коментира Керемдчиев. От своя страна, Русия едва ли ще предприеме някакви сериозни действия извън икономически санкции - Москва спря подаването на ток към Финландия през уикенда. В по-широк план Кремъл ще засили усилията си за дестабилизация на Южна Осетия и Приднестровието, за да възпре процеса на присъединяване на Грусия и Молдова към ЕС.

В коментар за отношенията между България и САЩ на фона на конфликта, Керемедчиев заяви, че Вашингтон е разтревожен от разнопосочните изказвания на правителството и президента Румен Радев, и на различните членове на коалицията, като ще се засили натиска България да заеме по-твърда позиция. Като противодействие на енергийната зависимост от Русия, основна цел на САЩ - освен увеличаване на количествата втечнен природен газ за Европа - е да се повиши капацитета на газовите хранилища в ЕС, включително в Чирен.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    29 17 Отговор
    Руската мечка - с мечешка услуга.

    Коментиран от #14

  • 2 Теле

    26 29 Отговор
    Никой не предизвиквала. Тоягата на сащ ще ги вкара в нато

    Коментиран от #28

  • 3 Еееми

    36 13 Отговор
    стаат и тия работи.Хората се стреснаха.Начи на 23.02 тая година няма да пипаме Украйна,демек луд е оня дет така говори,или нещо подобно таварич Захарава каза.На другия ден атака по всички фронтова.Та хората решиха да влянат в НАТО,макар че и без НАТО можеха,ама с такъв съсед-дет оня ци...г. н вика,майтап не върви.
  • 4 сила

    42 31 Отговор
    РУСИЯ СЕ САМОЗАКОПА....тоя път завинаги

    Коментиран от #9

  • 5 Грандоманията е отличителна черта

    35 22 Отговор
    на руснака изобщо. Може да сме гладни, зле облечени, да нямаме никакъв стандарт и да живеем от кражби и пиянство, но фанатизмът ни крепи !
  • 6 Утка

    35 19 Отговор
    Те финландците вече ги клатиха през втората.
  • 7 Обективно

    22 30 Отговор
    Бавно ,но сигурно вървим към ядрен сблъсък заради такива,,капацитети" като тоя.
  • 8 Сандо

    22 29 Отговор
    Я стига с тия лъжи и глупости.На тия нещастници асно им беше казано:Или сте с нас,или ще страдате от нас!Е,какъв им е избора?Сега само могат да се надяват,че няма да ги натъпчат с бази и натовски защитници.Сметката е проста:Русия има над 6000 ядрени глави,колко от тях ще трябва да пренасочат срещу гордите нови Членове,за да им изпратят столетна ядрена зима?

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ще ще ама

    12 11 Отговор
    питахте ли Ердо щото нещо за сега не се получават нещата
  • 11 Ако не беше нападнал

    26 20 Отговор
    след няколко години в Украйна щеше да им аракети на НАТО, насочени към, примерно, Иран.
    И тогава руснаците щяха да питат: А защо вие другарю пенсиониран президент не направихте нещо.
    Също както сега казват за Горбачов и Елцин защо не са направили това или онова.
    Американците постоянно придвижваха напред, така че рано или късно конфронтация щеше да има.
  • 12 Манерхайм Каро 12 Полтавский

    11 13 Отговор
    Пак ще ги мачкаме както Адолф и Бонапарт!
  • 13 Шведска 3 ка

    14 12 Отговор
    Иновации и класика ! Дръж се МЕЧКА, ще те мачкам!
  • 14 гост

    23 10 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Голем гросмайстор се оказа Вовката - ЕВАЛА ! Най-великия таен агент на ЦРУ за всички времена !
  • 15 Гошо

    29 11 Отговор
    Руснаците са били винаги мирна нация,с поздрав и приятелски автомат са присъединили всички републики и бившите членове на сив.
  • 16 pbdan

    28 7 Отговор

    До коментар #8 от "Сандо":

    Столетната ядрена зима само за членовете на НАТО ли ще е? Особено за съседните им държави. Със сигурност и чистият спирт ще замръзва в Сибир. Война не се печели с ЯО щом и другите го имат. Не е като в Япония ВСВ.

    Коментиран от #17, #26

  • 17 И за членовете на НАТО

    12 24 Отговор

    До коментар #16 от "pbdan":

    Ако не си забелязал, стремежа е НАТО да унищожи Русия. Русия им каза така, цитирам Президента на Руската Федерация : За какво ни е свят , в който я няма Русия. "
    С други думи , унищожението на Русия означава унищожение и на членовете на НАТО.

    Коментиран от #21, #22

  • 18 Истината

    28 11 Отговор
    Швеция беше неутрална повече от 200 години, Финландия от 77. Бяха неутрални по времето на Студената война, когато света се бе разделил на два лагера. И трябва да си много голям гений за да накараш тези две страни да желаят членство във военен съюз. Цялата руска антинатовска истерия, ултиматума: "Събирайте си парцалите и се оттеглете на границите от 1997 година" и агресията срещу Украйна доведе до разширяването на НАТО и двойно увеличаване на границите му с Империята на злото!
  • 19 Бай Натю

    24 12 Отговор
    Единственият проблем пред НАТО ще бъде, че от руска страна няма да има кой да подпише акта за пълната и безусловна капитулация на Русия. Психопата Путин и шайката му или ще бъдат линчувани от самите руснаци или ще са избягали в Северна Корея!

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 да уточним

    17 5 Отговор

    До коментар #17 от "И за членовете на НАТО":

    русия ще я има, няма да ги има болшевиките и чекистите.
  • 22 pbdan

    14 2 Отговор

    До коментар #17 от "И за членовете на НАТО":

    Русия е с 2% от земното население и не може да се разсъждава така - щом Русия ще я няма трябва да унищожим целия свят. Унищожението няма да е от ядрените взривове, а от радиацията и то за целия свят. Дори НАТО да успее да унищожи Русия без тя да може да отговори ефектът ще е същия за света. Дето се казва живите ще завиждат на умрелите.

    Коментиран от #23

  • 23 Така е

    15 7 Отговор

    До коментар #22 от "pbdan":

    Унищоженото на Путлеристан няма да е ядрено, а икономическо. Точно както се разпадна СССР поради икономическата загуба на студената война точно по същия начин ще се сучи с Путлеристан сега. Още преди да свърши войната в Украйна Путлеристан ще се е разпаднал вече След като се появят поне 80 независими държави на негово място света ще стане едно много по спокойно и добро място за живот.
  • 24 БСП за България и Радев

    3 16 Отговор
    Западът се успокоява, но съвсем скоро безаналоговата и непобедима червена армия ще влезе в Стокхолм и Хелзинки

    Коментиран от #25, #32

  • 25 Да бе да

    15 8 Отговор

    До коментар #24 от "БСП за България и Радев":

    НАТО е единствената спирачка за варварските кремълски имперски амбиции. Която страна е в НАТО тя става територия която е недостъпна завинаги за кремълските имперски амбиции и затова Путлер толкова го боли при разширяването на НАТО.
  • 26 Сандо

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "pbdan":

    Има разработени моделиот учени за пораженията от една ядрена война в различните държави.Заинтересувай се,много са интересни получените резултати.
  • 27 харалан

    1 5 Отговор
    Милен е меката част от външното и вътрешното влизане и излизане.По-добре му дайте да води Сънчо за деца.Ама пусти мерак за министерство.
  • 28 Телето си е теле

    14 5 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    ......Точно Руската агресия и с нищо непредизвиканата война срещу независима и суверенна страна,каквото е Украйна събудиха страховете на Финландия и Швеция! Те просто си зададоха въпроса - Ами ако утре ние сме на мястото на Украйна?Това е логичното обяснение и никакви САЩ не са виновни за това!
  • 29 CL500

    5 9 Отговор
    Първо на първо нито Финландия, нито Швеция са влезли в НАТО, защото има един дълъг списък на Ердоган за изпълнение, а дали това ще се случи, хич не е сигурно. Второ - Швеция вече си каза, че и да е в НАТО, няма да допусне разполагане на бази и още повече ядрено оръжие на своя територия, т.е. членство, което по никакъв начин не е зле за Русия. Трето - каква мечешка услуга, когато това трябва да се сравни със заплахата, която беше Украйна, с базите и натовското оръжие там, с евентиалното членство на държава в такава близост до столицата Москва.
  • 30 Сър Пичук

    9 3 Отговор
    Кой каквото сам си направи друг не може да му го направи!
  • 31 Матей

    1 2 Отговор
    Много Миленчовци се навъдиха,затуй сме на тоз хал
  • 32 Точно

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "БСП за България и Радев":

    Наистина е безаналогова. Няма по-слаба армия от руската.
  • 33 Добро денев VV

    2 3 Отговор
    Азовстал! 1908 нацистов укронацистов сложъха оръжие !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Баткото

    2 0 Отговор
    Китай се въуражава много яко.
    Населението расте и имат остра нужда от територия. Не друг, а Китай ще нападне Русия заради територия и ресурси.
  • 37 ЩО КАРАТЕ ПУТИН ДА АНЕКСИРА И ДВЕТЕ

    1 0 Отговор
    ПИШМАН РУСКО- СЪВЕТСКИ ТЕРИТОРИИ СПОРЕД САЛФЕТКАТА ОТ МАЛТА ! ПАК БЪЗИКАТ МЕЧКАТА !
  • 38 ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ?:

    1 0 Отговор
    МЕЖДУ КИТАЙ И РУСИЯ ГРАНИЦАТА ПОЧТИ НЕ СЪЩЕСТВУВА ЗА КИТАЙЦИТЕ И РУСНАЦИТЕ ........... КИТАЙЦИТЕ РАБОТЯТ ЗЕМЯТА В РУСИЯ И РУСИЯ ИМ РАЗРЕШАВА - НО СПАЗВАТ РУСКИТЕ ЗАКОНИ - МАЙ НЕ ВЯРВАТЕ НО Е ТАКА !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания