19 Май, 2022 11:20 1 333 37

В. "Тюркие": Анкара е подготвила "скандинавско досие" във връзка с исканията на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • нато-
  • швеция-
  • финландия

Източник от Брюксел съобщи вчера за агенция ДПА, че Турция е блокирала началото на преговорите за присъединяване към НАТО за Финландия и Швеция

В. "Тюркие": Анкара е подготвила "скандинавско досие" във връзка с исканията на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турските власти могат да преразгледат позицията си по отношение на искането на Швеция и Финландия за членство в НАТО, в случай че бъдат изпълнени пет условия, пише днес проправителственият турски в. "Тюркие".

Изданието отбелязва, че за шведските и финландски дипломати, които се очаква да пристигнат в Анкара в понеделник, е подготвено т. нар. "скандинавско досие", в което са изложени позициите и исканията на Турция.

Очаква се дипломатите да бъдат приети от турския заместник-външен министър Седат Йонал, който да им съобщи и какви са исканията на Анкара, пише вестникът.

По информация на изданието турските власти ще настояват за екстрадицията на членовете на поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) и групировката ФЕТО, която според турските власти стои зад опита за преврат в Турция през 2016 г. Анкара ще иска сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН, които според турските власти са свързани с ПКК), да бъдат признати за терористична организация. Анкара ще настоява и за прекратяването на "подкрепата за поддръжници на ФЕТО", а също така ще поиска да бъдат закрити всички организации, свързани със структури, които в Турция са асоциирани с терористични, и ще настоява за предоставяне на съответни гаранции.

Дипломатите ще трябва да вземат под внимание нашите искания. Има вероятност да се наложи да посетят Турция няколко пъти, посочва "Тюркие", като се позовава на дипломатически източници.

Според тях Анкара няма да отстъпи по нито едно от исканията си.

Списък със сходни искания публикува вчера и проправителственият в. "Сабах".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза тази седмица, че Анкара няма да подкрепи присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, докато не променят позицията си към терористичните организации, в частност към ПКК.

Източник от НАТО съобщи вчера за агенция ДПА, че Турция е блокирала началото на преговорите за присъединяване към НАТО за Финландия и Швеция.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мамаша

    11 1 Отговор
    А Русия е подготвила териториални претенции.

    Коментиран от #4

  • 2 Пламен

    1 21 Отговор
    Турция се самоизолира и се пазарят като циг...

    Коментиран от #8, #31, #36

  • 3 Ердоган и цялата западна подкупна

    2 19 Отговор
    агентура на Кремъл не разбират нещо много важно. След няколко седмици най-боеспособната армия в света – украинската, ще има най-съвременните оръжия в света.
    Украинската победа се надига, героичната съпротива на украинския народ срещу евраZийската орда превърна Украйна в лидер в свободния свят. И имено войниците на този народ ще решава съдбата на чекистко-мафиотската кремълска банда. Не е далеч времето, когато на опашката на главните военни престъпници на Мариуполския международен трибунал ще застанат всички руснаци отговорни за тази касапница в сърцето на Европа.

    Коментиран от #5, #19

  • 4 АнтиГост

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Мамаша":

    Ще и приседнат на Русията тези претенции.
  • 5 Да да

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ердоган и цялата западна подкупна":

    Гладна кокошка просо сънува.
  • 6 А питам

    9 9 Отговор
    Някой от турчеешите се да ми каже, Кюрдска работническа партия (ПКК) борци за права и свобода ли са, или терористи?

    И какви бяха Турско националноосвободително движение в България (ТНОДБ) които правеха атентати 80-те?

    Коментиран от #10, #37

  • 7 Сесесере

    1 11 Отговор
    Кой е виновен за това че олиото е 6 лв горивото е над 3 лв хляба мина 2 лв Ами лекарствата г-н Премиер Ами ТОКА ние Загиваме бавно..... Всъщност ердо си отива Турция е пред фалит
  • 8 хмм

    0 11 Отговор

    До коментар #2 от "Пламен":

    само да не ги изритат от НАТО на анадолските ма фи
  • 9 ДОСТ

    17 1 Отговор
    СЕГА ВЕЧЕ ГЛАВОБОЛИЯТА НА НАТО И КРАВАРИТЕ ЗАПОЧВАТ. И ТО ЯКО. НЕКА ВСИЧКИ ДА ВИДЯТ КАКВО ЗНАЧИ ДЪРЖАВНИК И ПОЛИТИК С ТВЪРДА ПОЗИЦИЯ. МНОГО ЗАП. ПОЛИТИЦИ ЩЕ СИ ХВЪРЛЯТ ЧАНТИТЕ И ВРАТОВРЪЗКИТЕ И ЩЕ СТАВАТ ОТ МАСИТЕ ЗА ПРЕГОВОРИ. ДАВАЙ НАПРЕД ЕРДОГАН БАБА. ПОКАЖИ КАК СЕ ПРАВИ ПОЛИТИКА.

    Коментиран от #14, #15

  • 10 ДОСТ

    14 5 Отговор

    До коментар #6 от "А питам":

    НЕ СЪМ НЯКОЙ ОТ ТУРЧЕЕЩИТЕ СЕ. АЗ СЪМ ЧИСТ ТУРЧИН И ТО 1000 ПРОЦЕНТА. ПЪРВО ПКК ГО СЪЗДАДОХА ЗАП. ТАЙНИ СЛУЖБИ. ЗА ДА ПОДКОПАЯТ ТУРСКАТА ДЪРЖАВА И ДЪРЖАВНОСТ. В КОЯТО НИКОГА НЯМА ДА УСПЕЯТ. ВТОРО ТНОДБ БЕШЕ СЪЗДАДЕНА ОТ НАС САМИТЕ БГ ГРАЖДАНИ В РЕЗУЛТАТ НА ВАШИЯ ГЛУПАВ "ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС" В КОЕТО СЕ ПРОВАЛИХТЕ И СЪСИПАХТЕ ЦЯЛАТА СТРАНА.

    Коментиран от #12

  • 11 Турска лудница

    2 10 Отговор
    През последните години списъкът на терористите, избран от Ердоган, включва граждани инвестирали в щатски долари, чуждестранни агенции за кредитен рейтинг, опозиционни партии, общини управлявани от опозиционни партии, лидерът на опозицията Кълъчдароглу, турци гласуващи против волята на Ердоган, кюрдски политици и журналисти, протестиращи студенти, търговци на едро, пекари и т.н. НАТО да вземе позиция, да ги осъди и да ги атакува. Добавете и това към скандинавското досие с исканията.

    Коментиран от #22

  • 12 А питам

    5 8 Отговор

    До коментар #10 от "ДОСТ":

    Нещо си в грешка, атентатете ви бяха много преди т.н. Възродителен процес. Т.е. една от главните причини за Възродителния процез бяха атентатите.
    Та пак питам: Кюрдска работническа партия (ПКК) борци за права и свободи ли са, или терористи?
    И какви бяха Турско националноосвободително движение в България (ТНОДБ) които правеха атентати 80-те?

    Коментиран от #13, #16, #20, #23

  • 13 турски ислямофашизъм

    4 5 Отговор

    До коментар #12 от "А питам":

    патриоти, които се бориха за правата на висшето турско племе, което унищожава низши като кюрдите, какво друго? болни умове, болни хора.....
  • 14 кемалчето

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "ДОСТ":

    шефе, гладни сме

    Коментиран от #17

  • 15 ЛУД УМОРА НЯМА

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "ДОСТ":

    Α ΤΑΚΑ !!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #18

  • 16 ВъзГледа

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "А питам":

    "Възродителния процес" е още от 1912 лето.

    Коментиран от #25

  • 17 ДОСТ

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "кемалчето":

    ЩОМ СТЕ ГЛАДНИ БАЧКАЙТЕ. ДАРОМ ПАРИ НИКОЙ НЕ ДАВА. АЗ РАБОТЯ И СИ ИЗХРАНВАМ СЕМЕЙСТВОТО. ЧЕ И НА ВНУЧЕТАТА ПОМАГАМ. ДА СА МИ ЖИВИ И ЗДРАВИ. АЛЛАХ БИН БЕРЕКЕТ ВЕРСИН. АМИН.
  • 18 ДОСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "ЛУД УМОРА НЯМА":

    БЛАГОДАРЯ ТИ. ЕЙВАЛЛА
  • 19 Българските турци

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ердоган и цялата западна подкупна":

    Има една доктрина която казва: "С най доброто оръжие,техника или технология можеш да спечелиш сражение или битка но война се печели с дисциплинирана и добре обучена армия!"
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ПКК

    2 0 Отговор
    Скандинавките си духат от край време!:) Сега ще духат и скандинавците!:)
  • 22 Ненормалник

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Турска лудница":

    Всеки момент ще ги атакуваме!:)
  • 23 ДОСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "А питам":

    БЕГАЙ ДА СЕ ЛЕКУВАШ И СЛЕД ТОВА МИ ГОВОРИ ЗА ТАКИВА АТЕНТАТИ. И ОЩЕ НЕЩО "ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ СИ ИМА ПРОТЍВОДЕЙСТВИЕ" ТОВА ЗАКОН ВЪВ ФИЗИКАТА.

    Коментиран от #27

  • 24 Българските турци

    8 0 Отговор
    Турция е принципна и сериозна държава която има свои интереси , своя независима политика и силна и дисциплинирана по свой стандарт и капацитет войска и сравнително развита независима военна индустрия с които е в състояние да отстоява своите позиции. Всички в Турция са наясно че имат срещу себе си не наплашените Швеция,Финландия или Европа а че са в пряк двубой със САЩ. Наблюдавайте и вземайте пример как се отстояват позиции и как се отвръща на измяната и лицемерието и как се дава урок образец за междусъюзническо право.ВЕТО то на Турция не толкова важно колкото принципното и категоричното поведение на един истински член на най сериозния военен пакт на планетата който ще докаже пред целия свят че войната не е игра и че НАТО не е играчка в ръцете на САЩ !Някои си въобразяват че в ситуацията в която се намира в момента светът ще имат възможност да си възвърнат уронения престиж след краха в Афганистан но забравят че най големия и истинския престиж на Хомо Сапиенс е неговият разум и че именно благодарение на този разум все още съществуваме на тази планета...Защо алчноста , егото,арогантноста и злобата са на път да надделеят над човешкия разум...Нима цялото огромно население на планетата ще наблюдават с безучастна обреченост ядренния финал на живота... Всички съзнателно или несъзнателно може да останат безучастни но турците в Турция няма да позволят на болните мозъци да посегнат към БУТОНА на самоунищожението !...

    Коментиран от #26

  • 25 А питам

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "ВъзГледа":

    Възродителния процес е още след Освобождението 1878- Възражда се и се възстановява Православието и предишните български имена на насила ислямизираните и потурчени българи.
  • 26 ДОСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Българските турци":

    БРАВО. ЕЙВАЛЛА.
  • 27 А питам

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "ДОСТ":

    Пишеш в нета "Терористични актове в България (1984 – 1987)", четеш и се ограмотяваш.

    И пак не отговори- каква е разликата между терористите, там и тук??

    Коментиран от #28, #29, #30

  • 28 ДОСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "А питам":

    ТИ ВЛИЗАЙ В САЙТА"CHRONICLE. BG" ТАМ ЩЕ ЧЕТЕШ МНОГО НЕЩА ЗА БГ ДЪРЖ. И МНОГО ИНТЕРЕСНИ ТЕМИ ИМА ТАМ. ЖЕЛАЯ ТИ ПРИЯТНО ЧЕТЕНЕ.

    Коментиран от #32

  • 29 Разлика няма освен една

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "А питам":

    И едните и другите са комунисти, но тукашните са поддържани и организирани от държавата, а тамошните водят война с държавата

    Коментиран от #34

  • 30 ВъзГледа

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "А питам":

    Дори и с кръст на гърдите от деиствията на околните българи дори и каквото да сторят новите българи винаги са оставали с пръст в устара.

    Коментиран от #33

  • 31 Самоизолира ли се

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пламен":

    Да не я бъркаш с русия? Не си ли забелязал, че напоследък всички търкат колена на килимчето в Анкара 😂😂😂
  • 32 А питам

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "ДОСТ":

    Явно не ти харесва и не можеш да дадеш адекватен отговор, та ме пращаш да чета анализите на някакъв частен сайт. Колко лесно,а?

    Коментиран от #35

  • 33 А питам

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "ВъзГледа":

    Нищо не разбрах.
  • 34 А питам

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Разлика няма освен една":

    Е как така комунистите ги организират, а после арестуват и по затворите, и смъртни присъди. нещо ти куца логиката!?
  • 35 ДОСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "А питам":

    ТАМ КАКВОТО И ДА ЧЕТЕШ Е САМАТА ИСТИНА. МАКАР И ДА ТИ СЕ СТРУВА ЧУДНО. И ОЩЕ НЕЩО. БЪЛГ. НАРОД НАЙ-ДОБРЕ Е ЖИВЯЛ ПО ВРЕМЕТО НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ.
  • 36 Пич злобата не е здравословна

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пламен":

    Ако да се пазари е циганско? То какво би било названието на-да бъдеш без гласна и щом споменат името ти и вече си заел партерана поза
  • 37 Ами лесно

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "А питам":

    Бяха си едни агенти на дс. Нищо, за. Изценираните на уж атентати бяха прекръстени на хасан да речем. Само сме чували за тях, никой не ги е срещал!
Новини по държави: