Отидете към основна версия

3 128 27

Le Monde: Байдън сгреши за Путин

  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • джо байдън-
  • вашингтон-
  • москва-
  • кремъл-
  • нато-
  • le monde

Le Monde: Ситуацията в Украйна показа дълбока пропаст между Запада и останалия свят

Снимка:БГНЕС

Ситуацията в Украйна показа дълбока пропаст между Запада и останалия свят, пише Le Monde. Така изданието обръща внимание на отказа на лидерите на много демократични държави да се отвърнат от руския президент Владимир Путин, противно на очакванията на американския му колега Джо Байдън.

"Но Путин така и не се е превърна в "чумата", както си е представял Байдън. Русия е била облагодетелствана от отношенията си със страните от Азия, Близкия изток, Африка и Латинска Америка", се казва в статията.

Изданието посочва, че САЩ, заедно с Европа, Япония и Канада, са решили да подкрепят Киев, за да отслабят Москва. Но, например, президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса обвини НАТО за ситуацията, Индия и Мексико поддържат неутрална позиция, а Индонезия покани Путин на срещата на върха на Г-20, да не говорим за позицията на Китай и Индия, добавя Le Monde, цитирани от РИА Новости.

От 24 февруари Русия провежда специална военна операция за денацификация и демилитаризация на Украйна, припомня РИА Новости. Западните издания наричат тази "специална информация" - война. Независимо от определението ѝ Владимир Путин многократно подчерта, че целта му е „да защитава хората, които са били подложени на тормоз и геноцид от режима в Киев в продължение на осем години“.

На този фон Съединените щати и техните съюзници от НАТО продължават да помпат Украйна с оръжия, се казва в статията в Le Monde.

Онзи ден президентът Джо Байдън подписа закона за ленд-лизинг, който опростява предоставянето на военна помощ. Камарата на представителите на Конгреса одобри отпускането на допълнителен пакет за безпрецедентна сума от почти 40 милиарда долара. Според шефа на Пентагона Лойд Остин САЩ се стремят да отслабят Русия, така че в бъдеще „тя да не може да предприема такива действия като в Украйна“.

Москва многократно е заявявала, че доставката на западни оръжия само удължава конфликта, а транспортирането на оръжие се превръща в легитимна цел, пише РИА Новости.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 45 гласа.

Свързани новини