Отидете към основна версия

1 874 32

Путин: Киев саботира мирните преговори

  • президент-
  • владимир путин-
  • русия-
  • руската федерация-
  • австрийския канцлер-
  • карл нехамер

Руският президент Владимир Путин заяви на австрийския канцлер Карл Нехамер в телефонен разговор, че Киев саботира преговорите. Вразговора с Нехамер е обърнал внимание на факта, че Украйна трябва да разчисти от мини пристанищата възможно най-скоро

Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви на австрийския канцлер Карл Нехамер в телефонен разговор, че Киев саботира преговорите с Руската федерация, предава ТАСС.

Путин в разговора с Нехамер е обърнал внимание на факта, че Украйна трябва да разчисти от мини пристанищата възможно най-скоро.

"По искане на федералния канцлер на Австрия руският президент даде оценка на ситуацията в контекста на продължаващата специална военна операция за защита на Донбас и информира за работата по осигуряване на безопасността на корабоплаването във водите на Азовско и Черно море", съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

"В тази връзка беше обърнато внимание на факта, че украинската страна трябва да разчисти пристанищата възможно най-скоро за свободно преминаване на блокираните кораби", подчертават от Кремъл.

Руският президент Владимир Путин е нарекъл "безпочвени" опитите да се прехвърли отговорността за световната продоволствена криза върху Москва и е посочил, според него, "истинските причини" за тази ситуация.

"Беше проведена задълбочена размяна на мнения по въпроси, свързани с глобалната продоволствена сигурност. Владимир Путин подчерта, че опитите да се обяви Русия за отговорна за трудностите с доставките на селскостопански продукти на световните пазари са неоснователни", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че Путин е дал "подробни обяснения за истинските причини за тези проблеми, възникнали, наред с други неща, поради антируските санкции от страна на САЩ и Европейския съюз".

Ситуацията в Украйна и мащабните санкции, наложени на Русия от САЩ и ЕС, доведоха до прекъсване на доставките на зърно, което увеличава риска от продоволствена криза в много страни по света. От началото на годината цените на пшеницата и царевицата са се повишили с 30%. Запасите от пшеница, както беше отбелязано на заседанието на Съвета за сигурност на ООН на 21 май, в света ще издържат само 10 седмици, а ситуацията е по-лоша, отколкото при кризата от 2007-2008 г.

Руският външен министър Сергей Лавров по-рано заяви, че продоволствената криза в света се е случила много преди началото на специална военна операция в Украйна, включително във връзка с пандемията от коронавируса и погрешните изчисления на западните страни. В същото време Лавров добави, че настоящата ситуация изостри проблема, а, според него, западните санкции са се превърнали в една от ключовите причини за прекъсването на доставките на храни, което изостри кризата.

Руският президент Владимир Путин е потвърдил пред австрийския канцлер Карл Нехамер, че Москва ще спазва договорните задължения за доставки на газ за Австрия.

Австрийският канцлер Карл Нехамер от своя страна е предупредил, че "Газпром" ще бъде лишен от газовото хранилище в австрийския град Хайдах, ако руската компания не го напълни с газ.

"Въпросът за газа беше засегнат от него, като той заяви, че всички доставки (за Австрия) ще бъдат напълно спазени. Посочих му, че ако "Газпром" не използва хранилището в Хайдах, тогава компанията ще загуби това хранилище и то ще бъде прехвърлено към други доставчици на енергия за попълване", каза Нехамер на пресконференция във Виена, отговаряйки на съответен въпрос.

Австрийският канцлер е единствения лидер на европейска страна, който се срещна лично с руския президент Владимир Путин след началото на руската инвазия в Украйна. Той беше в Москва на 11 април и заяви, че е провел "преки, открити и трудни" разговори с руския президент Владимир Путин в Москва при посещение, което предизвика смесени европейски реакции, включително изненада, скептицизъм и осъждане. То обаче не доведе до видими резултати.

Австрия е страна, която поддържа традиционно добри връзки с Русия , а дори и навремето със Съветския съюз, а в последно време, особено при управлението на бившия австрийски федерален канцлер Себастиан Курц, отношенията между Москва и Виена бяха особено топли.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания