Тема: Украйна

27 Май, 2022 18:55 1 860 32

Путин: Киев саботира мирните преговори

  • президент-
  • владимир путин-
  • русия-
  • руската федерация-
  • австрийския канцлер-
  • карл нехамер

Руският президент Владимир Путин заяви на австрийския канцлер Карл Нехамер в телефонен разговор, че Киев саботира преговорите. Вразговора с Нехамер е обърнал внимание на факта, че Украйна трябва да разчисти от мини пристанищата възможно най-скоро

Путин: Киев саботира мирните преговори - 1
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви на австрийския канцлер Карл Нехамер в телефонен разговор, че Киев саботира преговорите с Руската федерация, предава ТАСС.

Путин в разговора с Нехамер е обърнал внимание на факта, че Украйна трябва да разчисти от мини пристанищата възможно най-скоро.

Още новини от Украйна

"По искане на федералния канцлер на Австрия руският президент даде оценка на ситуацията в контекста на продължаващата специална военна операция за защита на Донбас и информира за работата по осигуряване на безопасността на корабоплаването във водите на Азовско и Черно море", съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

"В тази връзка беше обърнато внимание на факта, че украинската страна трябва да разчисти пристанищата възможно най-скоро за свободно преминаване на блокираните кораби", подчертават от Кремъл.

Руският президент Владимир Путин е нарекъл "безпочвени" опитите да се прехвърли отговорността за световната продоволствена криза върху Москва и е посочил, според него, "истинските причини" за тази ситуация.

"Беше проведена задълбочена размяна на мнения по въпроси, свързани с глобалната продоволствена сигурност. Владимир Путин подчерта, че опитите да се обяви Русия за отговорна за трудностите с доставките на селскостопански продукти на световните пазари са неоснователни", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че Путин е дал "подробни обяснения за истинските причини за тези проблеми, възникнали, наред с други неща, поради антируските санкции от страна на САЩ и Европейския съюз".

Ситуацията в Украйна и мащабните санкции, наложени на Русия от САЩ и ЕС, доведоха до прекъсване на доставките на зърно, което увеличава риска от продоволствена криза в много страни по света. От началото на годината цените на пшеницата и царевицата са се повишили с 30%. Запасите от пшеница, както беше отбелязано на заседанието на Съвета за сигурност на ООН на 21 май, в света ще издържат само 10 седмици, а ситуацията е по-лоша, отколкото при кризата от 2007-2008 г.

Руският външен министър Сергей Лавров по-рано заяви, че продоволствената криза в света се е случила много преди началото на специална военна операция в Украйна, включително във връзка с пандемията от коронавируса и погрешните изчисления на западните страни. В същото време Лавров добави, че настоящата ситуация изостри проблема, а, според него, западните санкции са се превърнали в една от ключовите причини за прекъсването на доставките на храни, което изостри кризата.

Руският президент Владимир Путин е потвърдил пред австрийския канцлер Карл Нехамер, че Москва ще спазва договорните задължения за доставки на газ за Австрия.

Австрийският канцлер Карл Нехамер от своя страна е предупредил, че "Газпром" ще бъде лишен от газовото хранилище в австрийския град Хайдах, ако руската компания не го напълни с газ.

"Въпросът за газа беше засегнат от него, като той заяви, че всички доставки (за Австрия) ще бъдат напълно спазени. Посочих му, че ако "Газпром" не използва хранилището в Хайдах, тогава компанията ще загуби това хранилище и то ще бъде прехвърлено към други доставчици на енергия за попълване", каза Нехамер на пресконференция във Виена, отговаряйки на съответен въпрос.

Австрийският канцлер е единствения лидер на европейска страна, който се срещна лично с руския президент Владимир Путин след началото на руската инвазия в Украйна. Той беше в Москва на 11 април и заяви, че е провел "преки, открити и трудни" разговори с руския президент Владимир Путин в Москва при посещение, което предизвика смесени европейски реакции, включително изненада, скептицизъм и осъждане. То обаче не доведе до видими резултати.

Австрия е страна, която поддържа традиционно добри връзки с Русия , а дори и навремето със Съветския съюз, а в последно време, особено при управлението на бившия австрийски федерален канцлер Себастиан Курц, отношенията между Москва и Виена бяха особено топли.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мицотакис

    3 9 Отговор
    Анкара саботира мирните преговори.

    Коментиран от #3

  • 2 Факти

    22 13 Отговор
    Путин иска мир,защото газта и петрола не му се харчат, така добре както преди.
  • 3 Да бе

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Мицотакис":

    Анкара иска пак обезценяване на турската лира.

    Коментиран от #8

  • 4 Смях

    17 19 Отговор
    Путлер е най-големия световен измамник. Людоед.
  • 5 матадор

    21 17 Отговор
    Какви мирни преговори с нашественици ? Кой нахлу в Украйна ? Мирни преговори само след като изтеглят всички войски от Украйна , върнат доброволно завзетите територии, включително Крим . Руските сепаратисти да заминават в Раша . Украйна е бъдещето на Европа , Украйна е силна и смела държава със силен и смел Президент Зеленски . Бъдещето е на такива силни и млади лидери като Зеленски .

    Коментиран от #13, #27

  • 6 От страни

    6 12 Отговор
    Британски епископ-левефрист Ричард Уилямсън по време на своята проповед във Варшава е изразил подкрепа на президента на Русия Владимир Путин, който е "имал смелоста да застане срещу единно световно правителство".
    Има го в тубата на клипче.
  • 7 Докато

    12 12 Отговор
    Джендъропа дава пари на наркомана все така ще е до последната укра
  • 8 Бой и Санкции

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Да бе":

    Анкара има нужда от нещо друго. И всъщност, докато слънцето изгасне завинаги.
  • 9 Непонятно е

    4 12 Отговор
    какви претенции има световният фашизъм към ресурсите на Руската империя. Оправяйте се сами както можете. Не сте дечица от детската градина да ви хранят мама и татко.
  • 10 Уве Зелер

    2 11 Отговор
    Много от субектите, които се вихрят тук, не знаят кой е Джохар Дудаев. Свръхмодерната руска армия можеше отдавна да ликвидира Зеленски, при все това, че той не е в Украйна от февруари месец, но не го направи. Защо ли?

    Коментиран от #14, #20

  • 11 Просто човек

    11 8 Отговор
    Махайте се по т Украйна, рашисти!
  • 12 Иванушка  🇷🇺

    10 14 Отговор
    Бой до дупка срещу този който е против Мира и Приятелството между народите. Киев доказа че не може с никого да са партньор, Украйна е Цирей който паразитира върху другите народи и държави. Уви на някой му кипна и видя сметката на украинските "тарикати".
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 матадор

    8 9 Отговор

    До коментар #10 от "Уве Зелер":

    Мислиш ли , че Путин не можеше да бъде отсвирен отдавна ? Аз ще ти кажа , че можеше и трябваше . Сега съжаляват тези, които трябва да пазят милиардите си . Тези милиарди , които получиха с благословията на убиеца Путин .

    Коментиран от #18

  • 15 Терминатор 🇺🇦

    11 4 Отговор
    Какви мирни преговори бе фашист гнусен
  • 16 Бамбука

    2 9 Отговор
    Дет се вика вместо да наричаме войната срещу Украйна война, тия се съпротивляват. На какво отгоре ? Да се бяха предали преди три месеца и сега щеше да царува мир, ама те те не и не". Саботьори, ще си защитават родината, ама тя си е наша територия. Но, вие сте признали териториалната цялост на Украйна ? Това е било преди и къде сме го подписали ? Да им дадем заводите, въглищата, металите, зърното, пристанищата ? Срещу какво ? За да влязат в ЕС и НАТО ? Какво им костваше да слушат, както Белорус ? Не ги разбираме.
  • 17 матадор

    8 8 Отговор

    До коментар #13 от "Някоя си":

    Какви ваксини , бе пич ? Аз не съм ваксиниран . Копейкин се е ваксинирал , питай него .

    Коментиран от #19

  • 18 Уве Зелер

    7 5 Отговор

    До коментар #14 от "матадор":

    По-голяма щуротия и изблик на невежество не бях чувал.
  • 19 Някоя си

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "матадор":

    Още по зле🤣🤣🤣значи по рождение си...🤣🤣🤣 И съм малко далече от пич 🤣🤣🤣ма то трябва да се чете 🤣🤣🤣
  • 20 Митраджия

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Уве Зелер":

    Много добре знаем кой е Дудаев . Още преди 27 години казва че Русия ще нападне Украйна рано или късно .
    И се оказва прав.

    Коментиран от #21

  • 21 Уве Зелер

    3 7 Отговор

    До коментар #20 от "Митраджия":

    Джохар Дудаев беше палячо, какъвто е и Зеленски, който ще последва съдбата му, рано или късно!
  • 22 спешно

    10 5 Отговор
    Нацистите от кремъл да бъдат съдени за военни престъпления.
  • 23 Ами ...

    5 1 Отговор
    Много хленчене за преговори.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тити

    9 4 Отговор
    Така го каза че все едно Украйна е нападналаРашистан и избила хиляди деца. А какви преговори и то смислени може да има с диктатор?
  • 26 Рико

    5 4 Отговор
    Х започва война срещу У и ... обвинява У, че не искал мир. Не може сериозни хора изобщо да допускат да се водят такива разговори!.
  • 27 Рико

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "матадор":

    Жертвите и разрушенията вече станаха толкова, че нищо по малко от капитулация няма да бъде справедливо.Москва капитулира и изплаща репарации за възстановяването на това което са унищожили.
  • 28 Анализатор

    4 4 Отговор
    Този дали знае, че скоро няма да го има..?
  • 29 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    2 3 Отговор
    Ха ха ха ха ха ха ха ха🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ДОСТ

    0 4 Отговор
    ПУТИН. ЩОМ САБОТИРАТ ПРЕГОВОРИТЕ ТИ СИ ЗНАЕШ РАБОТАТА. ПРОДЪЛЖАВАШ НАПРЕД. УСПЕХ ТИ ЖЕЛАЯ.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания