Отидете към основна версия

1 252 15

Действащи японски офицери укрепват военните връзки между Тайван и Япония

  • тайван-
  • япония-
  • китай-
  • офицери-
  • отбрана-
  • война-
  • напрежение-
  • тайвански проток-
  • индо-тихоокеанския регион

Новото споразумение е доказателство за задълбочаването на връзките между двете страни

Решението на Япония да изпрати военни офицери на активна служба в Тайван символизира важността, която страната придава на Тайван – това заявиха военни анализатори по-рано вчера след доклад на Sankei News за предполагаемия план.

Според доклада, японското правителство е решило да изпрати служител на Министерството на отбраната да работи в офиса на Японско-тайванската асоциация за обмен в Тайпе това лято. В момента един пенсиониран служител на отбраната е разположен в Тайван, но японското правителство иска да подобри способностите си за събиране на разузнавателна информация, тъй като напрежението в Тайванския проток продължава да расте.

Куо Ю-джен, директор на Института за изследване на националната политика, заяви, че това е част от поредицата мерки за насърчаване на отношенията между Тайван и Япония. Съгласно съществуващото споразумение, пенсионирани офицери от Министерство на отбраната са били изпращани в Тайван. Тъй като тези служители не са на активна служба, те не могат да комуникират директно с Министерство на отбраната, което е предпоставка за проблеми, доколкото информацията трябва да се предава по дипломатическите канали.

Куо каза, че причината, поради която въпросът за неефективността е повдигнат отново, е преди всичко да се предотврати възможността от внезапни военни действия от страна на Китай. В допълнение към политическото значение на разполагането на действащи офицери, военната връзка между Тайван и Япония ще се задълбочи. Скоростта на сътрудничество и обмен трябва да бъде доста по-голяма. Въпреки това се спекулира, че Япония вероятно първоначално ще изпрати офицери от по-нисък ранг.

Су Дзу-юн, учен от Института за изследване на националната отбрана и сигурност към Министерство на отбраната, заяви, че този ход символизира промяната в отношението на японското правителство към Тайван.

Той подчерта, че ако офицер на активна служба трябва да бъде изпратен в Тайван, то се очаква той да бъде полковник или генерал-майор. Това би означавало да има директни канали за комуникация с Министерство на отбраната, като по този начин ще се засили и обмена на стратегическа информация между двете страни.

Генерал-лейтанат Чанг Йен-тин, бивш заместник-командир на ВВС, на свой ред отбеляза, че Американският институт в Тайван има офицери от армията, флота и ВВС, а Южна Корея разполага с подполковник в Тайван.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.

Свързани новини