Отидете към основна версия

2 019 4

Осъдиха президента на Колумбия на домашен арест, вземат му 15 месечни заплати

  • иван дуке-
  • присъда-
  • президент-
  • колумбия

Иван Дуке показал неуважение към съда заради предишната му присъда по делото в защита на националния парк "Лос Невадос"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колумбийски съд разпореди президентът Иван Дуке да бъде глобен с 15 месечни заплати и поставен под домашен арест за пет дни, предаде Ройтерс. Причината: неуважение към съда заради предишната му присъда по делото в защита на националния парк "Лос Невадос".

Установено е, че Дуке не е предприел мерки за защита на националния парк Лос Невадос, както е разпоредено от Върховния съд на Колумбия през 2020 г., се казва в изявление на висшия съд на Ибаге, обясняващо решението си.

Съдът също разпореди да се създаде специално звено от полицейски или военни членове, които да помагат при извършването на консервационни дейности в парка.

Президентът настоя, че правителството му е защитило природните паркове на Колумбия и е спазило разпореждането на съда за опазване на националния парк Лос Невадос.

„Първоначалното решение беше необяснимо“, каза Дуке във видео, споделено в социалните медии, като нарече съдебното решение противоконституционно и настоя, че заповедта на Върховния съд вече е била изпълнена.

"Доказателства, показващи спазването на заповедта на Върховния съд от страна на Дуке, бяха изпратени в съда в Ибаге, но бяха игнорирани", каза министърът на правосъдието Уилсън Руис във видеоизявление, изпратено до журналисти.

Според експерти обаче решението на съда в Ибаге, столицата на колумбийската провинция Толима, няма шанс да бъде изпълнено, тъй като президентът на Колумбия може да бъде обвинен и разследван само от специална законодателна комисия и може да бъде съден само от Конгреса на страната.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.

Свързани новини