Last news in Fakti

5 Юни, 2022 15:52 2 010 4

Осъдиха президента на Колумбия на домашен арест, вземат му 15 месечни заплати

  • иван дуке-
  • присъда-
  • президент-
  • колумбия

Иван Дуке показал неуважение към съда заради предишната му присъда по делото в защита на националния парк "Лос Невадос"

Осъдиха президента на Колумбия на домашен арест, вземат му 15 месечни заплати - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колумбийски съд разпореди президентът Иван Дуке да бъде глобен с 15 месечни заплати и поставен под домашен арест за пет дни, предаде Ройтерс. Причината: неуважение към съда заради предишната му присъда по делото в защита на националния парк "Лос Невадос".

Установено е, че Дуке не е предприел мерки за защита на националния парк Лос Невадос, както е разпоредено от Върховния съд на Колумбия през 2020 г., се казва в изявление на висшия съд на Ибаге, обясняващо решението си.

Съдът също разпореди да се създаде специално звено от полицейски или военни членове, които да помагат при извършването на консервационни дейности в парка.

Президентът настоя, че правителството му е защитило природните паркове на Колумбия и е спазило разпореждането на съда за опазване на националния парк Лос Невадос.

„Първоначалното решение беше необяснимо“, каза Дуке във видео, споделено в социалните медии, като нарече съдебното решение противоконституционно и настоя, че заповедта на Върховния съд вече е била изпълнена.

"Доказателства, показващи спазването на заповедта на Върховния съд от страна на Дуке, бяха изпратени в съда в Ибаге, но бяха игнорирани", каза министърът на правосъдието Уилсън Руис във видеоизявление, изпратено до журналисти.

Според експерти обаче решението на съда в Ибаге, столицата на колумбийската провинция Толима, няма шанс да бъде изпълнено, тъй като президентът на Колумбия може да бъде обвинен и разследван само от специална законодателна комисия и може да бъде съден само от Конгреса на страната.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не го закачайте

    2 2 Отговор
    Щото ката стане пак президент и ще им разкаже играта, както и Бат Бойко кратуна, един ден ще има пет реда сълзи три реда суполи, от е такива онуй дрогираното хазартче
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 В.В.П.

    0 2 Отговор
    Дукъе е подлога на янките..

    Коментиран от #4

  • 4 aнтифен

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "В.В.П.":

    Казах,.. и отивам дасера в общественият нинужник