Отидете към основна версия

928 13

Драги: Украйна се нуждае от гаранции за пристанищата си

  • драги-
  • италия-
  • украйна-
  • износ-
  • зърно

„Трябва да дадем на президента Зеленски нужните уверения, че пристанищата няма да бъдат атакувани“, добави той

Снимка: БГНЕС

Глобалните усилия за избягване на продоволствена криза започват в черноморските пристанища на Украйна и Киев се нуждае от гаранции, че те няма да бъдат атакувани, за да възобнови износа си, заяви италианският премиер, Марио Драги, днес, предаде Ройтерс.

Доставките на зърно от Украйна, основен износител, намаляха рязко след инвазията, което предизвика опасения от недостиг на храна в най-уязвимите страни.

"Трябва да деблокираме милионите тонове зърнени култури, които са заседнали там заради конфликта. Усилията на ООН и Турция за посредничество са значителни стъпки", каза Драги в реч на среща на министрите на ОИСР в Париж.

„Трябва да дадем на президента Зеленски нужните уверения, че пристанищата няма да бъдат атакувани“, добави той.

Русия казва, че доставките са възпрепятствани от мини, поставени от Украйна в собствените ѝ пристанища и че западните санкции и проблемите на глобалната верига за доставки пораждат риск от глобална продоволствена криза.

Заедно с нарастващите цени на енергията, нарастващите цени на храните допринасят за по-висока инфлация в богатите страни, карайки централните банки да повишат лихвените проценти, каза Драги, който преди това оглавяваше Европейската централна банка.

Той отбеляза, че цените на енергията трябва да бъдат намалени и че ограничението на цената на вноса на руски газ, обсъдено миналата седмица от лидерите на ЕС, ще помогне за задържане на инфлацията и повишаване на доходите на европейците, както и ще намали потока от средства към Москва.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: