Тема: Украйна

9 Юни, 2022 13:15 927 13

Драги: Украйна се нуждае от гаранции за пристанищата си

  • драги-
  • италия-
  • украйна-
  • износ-
  • зърно

„Трябва да дадем на президента Зеленски нужните уверения, че пристанищата няма да бъдат атакувани“, добави той

Драги: Украйна се нуждае от гаранции за пристанищата си - 1
Снимка: БГНЕС

Глобалните усилия за избягване на продоволствена криза започват в черноморските пристанища на Украйна и Киев се нуждае от гаранции, че те няма да бъдат атакувани, за да възобнови износа си, заяви италианският премиер, Марио Драги, днес, предаде Ройтерс.

Доставките на зърно от Украйна, основен износител, намаляха рязко след инвазията, което предизвика опасения от недостиг на храна в най-уязвимите страни.

Още новини от Украйна

"Трябва да деблокираме милионите тонове зърнени култури, които са заседнали там заради конфликта. Усилията на ООН и Турция за посредничество са значителни стъпки", каза Драги в реч на среща на министрите на ОИСР в Париж.

„Трябва да дадем на президента Зеленски нужните уверения, че пристанищата няма да бъдат атакувани“, добави той.

Русия казва, че доставките са възпрепятствани от мини, поставени от Украйна в собствените ѝ пристанища и че западните санкции и проблемите на глобалната верига за доставки пораждат риск от глобална продоволствена криза.

Заедно с нарастващите цени на енергията, нарастващите цени на храните допринасят за по-висока инфлация в богатите страни, карайки централните банки да повишат лихвените проценти, каза Драги, който преди това оглавяваше Европейската централна банка.

Той отбеляза, че цените на енергията трябва да бъдат намалени и че ограничението на цената на вноса на руски газ, обсъдено миналата седмица от лидерите на ЕС, ще помогне за задържане на инфлацията и повишаване на доходите на европейците, както и ще намали потока от средства към Москва.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    29 0 Отговор
    Украйна вече няма море!
  • 2 Факти

    30 0 Отговор
    Драги, Драги, Украйна вече няма пристанища.
  • 3 Сметки

    17 0 Отговор
    Трябва да деблокираме милионите тонове зърнени култури, които са заседнали там заради конфликта.
    Наивници - нища не езаседнало, отдавна отпътува в САЩ. Губи се около половината от обявеното.
  • 4 Зеленски

    21 1 Отговор
    Драги,ние пристанища нямаме.
  • 5 така така

    16 1 Отговор
    Синьор. Драги тя вече няма има пристанища, за какви гаранции бълнувате
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Павел пенев

    7 0 Отговор
    Украйнана в бъдеще няма да има пристанища, а не е ясно дали изобщо ще фигурира като държава.
  • 8 Абе вие

    7 0 Отговор
    не разбрахте ли, че скоро Украйна няма да има пристанища и излаз на море, а само сухопътни граници?
  • 9 талянска пицца

    5 0 Отговор
    Господина мн. загрижен за сигурноста на укр.пристанища,за зърното,цените в Западна Европа и т.н.А когато РФ се тревожеше за сигурноста си,поради сигурното включване на UA в NATO-правихте си оглушки.И санкции без край.Сега трайте и бъдете сговорчиви,че може да стане ужасно лошо!
  • 10 Дядя

    5 0 Отговор
    В момента на границата на Молдова с Румъния опашката от камиони е шест километра! Познайте какво карат и в каква посока?
  • 11 Марио Драги?? И ти ли не знаеш че

    6 0 Отговор
    Украйна си изнася, житото за САЩ 02 2022год,през Украинското пристанище Джурджулещ(и) на най Южната точка на Молдова!? От там се претоварва на кораби за, САЩ и държави от ЕС житото на Украйна!? Знаеш Марио Драги!! Байдън чака да, се докара 20мил тона Украинско жито в САЩ!! В Румънски води около делтата на Дунав чакат ред да товарят около 100 кораба!? И това ли не знаеш, като Гутериш??? Знаете, но искате населението на Украйна да остане без жито, за да Ревете по Русия!! Но и Русия го знае!?
  • 12 Мили ми Драги,

    1 0 Отговор
    не четеш ли статиите във Вести, че Урковците не искат да си разминират пристанищата.
    Е как да стане тогава?
  • 13 Странно

    1 0 Отговор
    Как купувача слага таван на цената без съгласие на продавача ??? Ами като им е скъпа руската газ ЕС да си намери друга по евтина!!
Новини по държави: