Отидете към основна версия

1 253 27

В Турция продължава погазването на свободата на словото

  • свобода на словото-
  • турция-
  • сирия-
  • журналисти-
  • диарбекир-
  • реджеп ердоган-
  • репресии

Ердоган превърна Турция в тоталитарна държава

Снимка: БГНЕС/ EPA

Шестнайсет журналисти са били поставени под арест в Диарбекир, след като заедно с още няколко свои колеги и други граждани били задържани преди осем дни в Диарбекир, съобщава турското издание Т24, предаде БТА.

Групата включвала общо 22-ма души, от които 20 журналисти. Те били задържани след обиски в жилищата им на 8 юни, а вчера са били изпратени на съда с искане на прокуратурата за налагане на мярка арест. Съдът е постановил продължаване на ареста на общо 16 души, всичките журналисти. При мерки за съдебен контрол са били освободени трима журналисти, един медиен служител и още едно лице.

Чрез адвоката на един от задържаните групата благодари на всички, които са се солидаризирали с нея. "Журналистите няма да забравят, няма да простят тази несправедливост. Вярваме в силата на истината, ще продължим да защитаваме правото на обществото да се информира, ако ще да останем последните на земята", посочва в пост в Туитър журналистическият синдикат ДИСК Басън-Иш.

Журналистите бяха задържани призори на 8 юни, а домовете и офисите им бяха обискирани. Според турски медии арестите са извършени в рамките на антитерористична операция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) - групировка, призната за терористична от Турция, ЕС и САЩ. Както се съобщава, полицията е предприела действията, след като изгледала 82 часа телевизионни записи, излъчени от Белгия и Великобритания, които, както се твърди, съдържали пропаганда в подкрепа на ПКК. Колеги на журналистите пък загатнаха, че арестите може да са свързани с планираната от Турция операция в Северна Сирия срещу Силите за защита на народа - сирийска кюрдска милиция, смятана от Анкара за разклонение на ПКК, отбелязва сайтът Ал Монитор.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: