Last news in Fakti

8 Ноември, 2022 11:21 2 179 20

"Всеки сам си преценя"? Соня Момчилова и проблемът с истината

  • свобода на словото-
  • соня момчилова-
  • истина-
  • сем-
  • украйна

Няма една истина, всеки си има право на своята - в това явно е убедена Соня Момчилова

"Всеки сам си преценя"? Соня Момчилова и проблемът с истината - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не знам дали си заслужава да анализираме интервюто на Соня Момчилова, автор на песни като „Ръгай чушки в боба“ и „Ще ти скъсам г…“, която понастоящем е и председател на СЕМ, по волята на президента.

Проблемът е, че постмодерните ѝ възгледи за журналистиката започват да се приемат от все повече хора. Ами няма една истина, всеки има право на своята. Добрата журналистика предполага различни гледни точки, БиБиСи изисквали поне три.

"Всеки си преценя"?

Трябва да се канят говорители с различни позиции по разглежданата тема. Кой би отрекъл това? Работата е там, че Момчилова пропуска смисъла на упражнението - достигането до споделени виждания за света, които са отвъд гледните точки, поне за известно време.

Ако медиите продължат просто да редят гледните точки, както става у нас, озоваваме се в постмодерен релативизъм, където по нашенски „всеки си преценя“.

На базата на журналистически и други разследвания е станало ясно, че например съществува Ковид епидемия, а Русия е нахлула в Украйна. По тези веднъж установени факти може да има различни лични позиции - например един гост може да каже на водещия, че той лично смята Ковида за грипче, друг – че според него всъщност Украйна е нападнала Русия. Но роля на сериозната журналистика е да разграничи тези субективни усещания от знанието, натрупано с колективни усилия.

Истината и правото на мнения

Но госпожа председателката прави един много странен скок от правото на лично мнение към истината. Даже си позволява да цитира апостол Йоан, че „истината ще ви направи свободни“, пропускайки първата част на изречението, а именно „ще познаете истината“. От което става ясно, че според евангелиста истината е извън човека, тя е независима от неговата свобода да изказва мнения.

В модерния свят е същото – просто тя не се дава на човека от божеството веднъж завинаги, а се изгражда търпеливо, с усилията на различни институции, сред които и медиите. Имам право на мнение, но и задължение да се съобразявам с истината, до която сме достигнали на този етап. Цинизмът в цялата тази позиция е, че злоупотребява с модерния ни научен мироглед, според който знанието е процес, който не бива да спираме в някакви закостенели форми.

Това, че обществото достига до относителни точки на сигурност по една или друга тема не е средновековие или Гьобелс, както мисли Момчилова, а въпрос на отговорност. Когато се наберат достатъчно факти, разбиранията ни се променят, но това не е свободно хрумване, а търпеливо проучване и трупане на факти.

Публични говорители, които внезапно решат да отидат против здравия разум с екзотични тези като тази, че земята всъщност е плоска, най-често просто се борят за внимание. Но още по-лошо е, когато обслужват Путинската пропаганда срещу едни или други облаги. Защото от думите на Момчилова следва, че нямало как да имаме яснота по въпроса за това кой е жертва и кой палач – може да е така, може и да е обратното. Ударила ракетата жилищния блок, но ние трябвало да се заровим в едни дълбоки причини за това. Влажността на въздуха, електромагнитните смущения? Разбира се, журналистът има право да греши като всички нас, но някои грешат доста целенасочено. А и как другата гледна точка у нас винаги се оказва в услуга на едни определени геополитики.

Проблемът с гледните точки

Представете си БиБиСи, които избират за своите три гледни точки бившия президент Медведев, който твърди, че Русия воюва със сатаната, Дугин, който смята, че украинците трябва да се изтребят, и Радев, дето иска да се снишаваме. Ех, как хубаво биха информирали слушателите си! Но кой знае защо престижната английска медия никога не изпада в подобен постмодернизъм, а ние се задоволяваме да имитираме само формата – да има други гледни точки.

Доста ме смути и визията на госпожата за новите медии и пионерската роля на Асандж. Нищо не трябвало да се регулира, можело и да има поражения, но хората пазели сетиво за истината, благодарение на медийната грамотност (за която малко по-късно се казва, че никаква я няма у нас). Ако възприемем подобна либертарианска позиция, не е ясно защо да е проблем рекламата на хазарта, обидите, призивите към насилие и всичко останало. Впрочем не става ясно с какво право ще забраним на една медия да кани едностранчиво гостите си, което възмущава Момчилова. Anything goes беше девизът на философа-анархист Файърабенд. Нека пише всеки каквото му е на сърце, а междувременно - да закриваме Съвета за електронни медии.

Автор: Проф. Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 1 Отговор
    Няма ДВЕ истини ‼️
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 0 Отговор
    Друг въпрос е кой как тълкува ИСТИНАТА ‼️
    Павел Вежинов:
    " И помни, човече! Когато си на брега - се движи лодката, когато си в лодката - се движи брегът ❗"

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Реалист

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Павел Вежинов е фантаст и си служи с метафори. Когато си в лодката, се движи лодката. Всеки който е бил в лодка усеща движението й.

    Коментиран от #7

  • 5 ....

    6 17 Отговор

    До коментар #3 от "Повечето мисирки са неграмотни!":

    Това са цитирани думи на въпросната госпожа, назначение на руския слуга Радев. Не е чудно, че е неграмотна. Той затова я е поставил на тоя пост.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Ще те разочаровам ли , ако ти кажа, че е завършил ФИЛОСОФИЯ и има доста КРИМИНАЛНИ романи ?
    А за буквализма относно лодката , явни не си бил на голям круизен лайнер . Не се усеща нито движението на 350 метровото чудовище, нито вълнението на морето ❗
  • 8 НЯКОЙ

    9 1 Отговор
    Истината е правото на хората да знаят какво и защо се случва ! Лъжата може да бъде поради недостатъчна информираност или умишлена! При цялата какофония от непроверена и умишлена дезинформация, т.е. лъжа, българските медии се държат като слуги на определени групировки и личности с влияние! Недолюбваната от болшинството български медии истина донякъде може да бъде "изровена" само в интернет, ако човек реши да "копае" упорито !
  • 9 СЕМКА

    2 8 Отговор
    Тази т.н.институция все едно не съществува,тази жена няма срам.Цяла седмица никой не отговаря на телефоните им. България е член все още на ЕС, има решение за спиране на руските телевизии на територията на ЕС, в което и България участва, поради непрекъснатата дезинформация и насаждане на омраза и насилие.СЕМ е отговорен за това,че е спряна само 1 програма, а са разрешени 5, вкл.най-опасната Русия-1, която непрекъснато бълва лъжи за войната в Украйна и много путлерофили в България гледат само нея и са толкова освирепели, че са опасни за националната ни сигурност.Отговорност носи лично тази госпожа, но чудно защо управляващите не забелязват това. Все пак не сме руска губерния, а пълноправен член на ЕС.

    Коментиран от #16, #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Град Козлодуй

    0 0 Отговор
    Лай, на, ри..
  • 14 Ххх7

    7 0 Отговор
    Дойче зеле да си гледа работата.то се видя как Путин ваксинира всички и всичко отмина
  • 15 Ръгай праз в зелето

    7 0 Отговор
    А вас още ли не са ви глобили от СЕМ, за фалшивите новини, които представяте за факти?
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "СЕМКА":

    Странно чувство за свобода на словото имаш ‼️
    Ами не ги гледай , гледай си турските филми , гледай си филмите на ШАШ за наркотици, изнасилвания и убийства в които всеки втори крещи F•K •••‼️
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "СЕМКА":

    ПълноДЛЪЖЕН, а не пълноправен член сме на ЕС - имаме всички задължения , но не всички права ‼️

    Коментиран от #18

  • 18 Име

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Отдавна говоря,че България трябва да се измъкне от ЕС. Останем ли там, ще е робство. Да, осъзнавам,че ще е трудно, и скъпо за известно време, но си заслужава свободата.
  • 19 Вирус

    4 0 Отговор
    Много тъпо зеле и афтора и той се засегнал
  • 20 По здрав за Дойче веле!

    1 0 Отговор
    Айде и аз в стила на автора-професор да добавя нещо от Евангелието (без да давам тълкувания като него) на Йоан 8:44 "Вие сте от баща дявола, и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е лъжец, и на лъжата баща."