Отидете към основна версия

978 24

Зеленски нарече "годеж" предоставянето на Украйна статут на кандидат за членство в ЕС

  • украйна-
  • ес-
  • европейски съюз-
  • стату-
  • член-
  • кандидат-
  • володимир зеленски

Зеленски: Статутът на кандидат за членство в ЕС означава, че Украйна не е „сива зона“ между Запада и Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предоставянето на Украйна статут на кандидат за членство в Европейския съюз (ЕС) означава, че страната не е „сива зона“ или „възглавница“ между Запада и Русия. Това заяви президентът на Украйна Владимир Зеленски, предаде ТАСС.

„Официално е признато, че Украйна не е „мост“, не е „възглавница“ между Запада и Руската федерация, не е буфер между Европа и Азия, не е сфера на влияние, не е сива зона, не е транзитна територия. Не е границата между орки и елфи. Украйна е бъдещ равностоен партньор за поне 27 държави от ЕС. Украйна е кандидат за присъединяване към Европейския съюз“, обясни украинският лидер.

Политикът нарече "годеж" решението на срещата на върха на ЕС за одобрение на статута на кандидат за Украйна.

„Сериозна стъпка в отношенията между Украйна и ЕС. Това не е просто приятелство и симпатия, а твърдо и официално намерение да станем такива в бъдеще“, каза Зеленски.

Президентът обърна внимание на факта, че сега украинската страна може да участва в работата на определени органи и нови програми в Европейския съюз, достъпът до които е ограничен за трети страни.

„Днес се отървахме от това унизително определение. Украйна никога не е била такава по същество. Но официалната терминология ни наричаше така. Отървахме се, ние не сме трета държава, нито десета, нито стотна – ние сме бъдещ член на ЕС“, завърши той.

На 23 юни ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел потвърди одобрението от срещата на върха на ЕС на статута на кандидатка за ЕС за Украйна и Молдова. Те са готови да предоставят на Грузия статут на кандидат, но за това страната трябва да изпълни редица условия, поставени от Европейския съюз, припомни Лента.ру.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: