Отидете към основна версия

1 360 32

Съюз! Румъния иска стратегическото партньорство със САЩ да бъде развито до достигане на истинския му потенциал

  • румъния-
  • сащ-
  • нато-
  • мирча джоана-
  • клаус йоханис-
  • бил клинтън

Началото на Стратегическото партньорство между двете държави беше поставено на 11 юли 1997 г. по време на посещение на тогавашния американски президент Бил Клинтън в Букурещ

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана призова днес стратегическото партньорство между Румъния и САЩ да се превърне от партньорство за сигурност в партньорство за просперитет, предаде Аджерпрес.

"Да се опитаме да си представим как ще изглежда това стратегическо партньорство в следващите 25 години, как можем да направим така, че това стратегическо партньорство, доминирано от аспекта на сигурността, да бъде трансформирано в партньорство за просперитет. Убеден съм, че заедно с американските партньори ще намерим решения да направим това стратегическо партньорство още по-трайно, по-пълно и по-задълбочено", заяви Джоана в послание към участниците в конференция по повод 25-тата годишнина на стратегическото партньорство между Румъния и САЩ.

По думите му стратегическото партньорство със САЩ "трябва постоянно да се подновява, постоянно да се намират и внасят свежи идеи".

"Ето защо моята покана към онези, които днес и утре имат задължението да развиват това стратегическо партньорство, е да дойдат с ентусиазъм, с идеи, с прагматизъм и да развием това стратегическо партньорство до истинския му потенциал, едни отношения на практика на съюз между Америка и Румъния", заяви Мирча Джоана.

Официалният представител на НАТО оцени, че подписването на стратегическото партньорство между Румъния и САЩ преди 25 години е било "особен момент на размисъл, интроспекция, но най-вече на поглед напред" и изрази убеждението си, че на това партньорство ще бъде отделено "внимание, грижа, инвестиции и най-вече обществена подкрепа и политическо лидерство".

Началото на Стратегическото партньорство между Румъния и САЩ бе поставено на 11 юли 1997 г. по време на посещение на тогавашния американски президент Бил Клинтън в Букурещ.

Мирча Джоана е бивш министър на външните работи в периода 2000-2004 г., а от 1996 г. до 2000 г. е посланик на Румъния в САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: