Last news in Fakti

6 Юли, 2022 18:06 1 357 32

Съюз! Румъния иска стратегическото партньорство със САЩ да бъде развито до достигане на истинския му потенциал

  • румъния-
  • сащ-
  • нато-
  • мирча джоана-
  • клаус йоханис-
  • бил клинтън

Началото на Стратегическото партньорство между двете държави беше поставено на 11 юли 1997 г. по време на посещение на тогавашния американски президент Бил Клинтън в Букурещ

Съюз! Румъния иска стратегическото партньорство със САЩ да бъде развито до достигане на истинския му потенциал - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана призова днес стратегическото партньорство между Румъния и САЩ да се превърне от партньорство за сигурност в партньорство за просперитет, предаде Аджерпрес.

"Да се опитаме да си представим как ще изглежда това стратегическо партньорство в следващите 25 години, как можем да направим така, че това стратегическо партньорство, доминирано от аспекта на сигурността, да бъде трансформирано в партньорство за просперитет. Убеден съм, че заедно с американските партньори ще намерим решения да направим това стратегическо партньорство още по-трайно, по-пълно и по-задълбочено", заяви Джоана в послание към участниците в конференция по повод 25-тата годишнина на стратегическото партньорство между Румъния и САЩ.

По думите му стратегическото партньорство със САЩ "трябва постоянно да се подновява, постоянно да се намират и внасят свежи идеи".

"Ето защо моята покана към онези, които днес и утре имат задължението да развиват това стратегическо партньорство, е да дойдат с ентусиазъм, с идеи, с прагматизъм и да развием това стратегическо партньорство до истинския му потенциал, едни отношения на практика на съюз между Америка и Румъния", заяви Мирча Джоана.

Официалният представител на НАТО оцени, че подписването на стратегическото партньорство между Румъния и САЩ преди 25 години е било "особен момент на размисъл, интроспекция, но най-вече на поглед напред" и изрази убеждението си, че на това партньорство ще бъде отделено "внимание, грижа, инвестиции и най-вече обществена подкрепа и политическо лидерство".

Началото на Стратегическото партньорство между Румъния и САЩ бе поставено на 11 юли 1997 г. по време на посещение на тогавашния американски президент Бил Клинтън в Букурещ.

Мирча Джоана е бивш министър на външните работи в периода 2000-2004 г., а от 1996 г. до 2000 г. е посланик на Румъния в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя мамалигар

    18 7 Отговор
    го е ритнал кон в главата. Скоро няма да има САЩ.
  • 2 Майна

    22 5 Отговор
    Не Румъния и румънците, а онези ,,ГЛОБАЛИСТКИ служители,, дето я направляват ,инсталирани като ,,дирижирано,, правителство...
    ЕВРОПА ГЛЕДА КЪМ БЕЗНАТА..
  • 3 Вървят към

    18 6 Отговор
    Война. А с Румъния и България. Днес ПП са блокирали 2 милиарда авоари на Русия в България. Със всеки изминал ден, с тези политици в България, въвличането ни в пряк военен конфликт е все по-близо.

    Коментиран от #18

  • 4 Румънците дръпнаха и сега са с 30-40 %

    11 18 Отговор
    по-напред. И там има корупция, но няма русофили, които да подражават на руския мафиотски, клептомански, олигархичен модел на управление. Ей този модел ни такова такованката, докато не го изрежем, оправяне няма !

    Коментиран от #13, #25

  • 5 Бай Лисан

    8 6 Отговор
    Мирча да стои мирна, щото може да гризнат мамалигата.
  • 6 АУУУУУ

    7 3 Отговор
    И все пак не разбрах как ще разберат ,че са постигнали истинския потенциал?
  • 7 Уса

    13 5 Отговор
    Румънците често се опитват да хитруват и да се слагат на по силните,но тук ще сбъркат,защото външната политика на сащ не е да прави другите държави богати по подобие на себе си а е агресивна под под името "защитаваща американските граждани".Това го пише в конституцията а какво правят частните фондации на Сорос и Ротшилдови си е тяхна лична работа,така отговарят
  • 8 румънска му работа

    11 1 Отговор
    ЕДИН НАШЕНСКИ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ ЖИВЕЕ В БАНКЯ И ПОНЯКОГА МУ СПИРА ТОКА ИЗРЕВА КАТ ЛЪВ, ЧЕ РУМЪНЦИТЕ СЛЕД ШЕСТ МЕСЕЦА ЩЕ НИ ДИШАТ ПРАХА А МИНАХА ШЕСТ ГОДИНИ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 хах

    7 9 Отговор

    До коментар #9 от "Сатана Z":

    А НАШЕНСКИТЕ ПРЕДАТЕЛИ КОИТО УГОДНИЧЕСКИ СЕ ВКЛЮЧИХА ДА ГОНЯТ ГЕРМАНСКИТЕ СЪЮЗНИЦИ С ЧЕРВЕНАТА ОРДА И ПОСЛЕ БРАТЯТА НИ ИЗКАРАХА ОТ СТРАНАТА НА АГРЕСОРИТЕ
  • 11 Нема лошо

    8 5 Отговор
    Подновявайте и се правете на върли ястреби.Такава вряла мамлига ще ви забърка Иван,че ще ви се обели езика. Три минути полетно време от Севастопол и Крим.Няма да ви стигне времето за ..Чемуй фаче.
  • 12 Режисьор

    6 1 Отговор
    Те могат да искат,но ние не!
  • 13 В Румъния

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Румънците дръпнаха и сега са с 30-40 %":

    Затвориха доста министри и депутати, та чак и премиери, мисля.

    Коментиран от #16

  • 14 Даааа

    10 6 Отговор
    После защо в Румъния пенсиите и заплатите са двойно по високи ... Продължавайте да слушате 4хилядниците и МутроФонина

    Коментиран от #23, #30

  • 15 уайтнойз

    6 5 Отговор
    с такива съюзници (на нас) врагове не ни трябват. граничиме със себе си и ще повтаряме междусъюзническата. вероятно на всеки 150-200 годин :)
    Оти кат тръгнат нещата на зле никой не ти подава ръка. Подават ти го на други места. Може би и скотия и е писано да е такава територия.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гръч

    4 5 Отговор
    Абе САЩ визите за българи няма да махнат независимо от липсата на вече желаещи а вие на какво се точите не мога да разбера
  • 18 Хубав ден !

    10 7 Отговор

    До коментар #3 от "Вървят към":

    Много интересно колко бързо 4хилядниците разбраха, че на РФ посолството им блокирали парите за заплати . Да не би да са се оказали празни раздадените карти . :))) Тошко африкански веднага изпищя по макакски .

    Това е хубава новина . И без това голямо чудене пада дали да затворят базата за шпиони, терористи диверсанти и дезинформатори за Балканите . Трябва да се улеснят в избора, та безвъзвратно да се пръждосат от Родината ни.

    Коментиран от #28

  • 19 Румънец

    5 8 Отговор
    Бг рушляка не е стъпвал в Румъния ,но много знае те в какво положение са . много по добре да от нас и ще бъдат . Бг рушляка и в Рушландия не е бил ,но приказва че все едно Рушландия е като рай хахаха
    Ами отиди бе рушляк ,поживей малко в руска Корея и после ела да говориш ,къде как какво защо .
  • 20 Мирча Кришан

    5 6 Отговор
    Всички заедно срещу Руската мецана!
    Със як синджир на мегдана!
    И за трофей съдрана!

    Коментиран от #29

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Иван

    3 2 Отговор
    Английския да стане официален език на Румъния.

    Коментиран от #26

  • 23 Не са важни

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Даааа":

    Заплатите, а Покупателната способност. Какво може да купиш със сто долара в дадена държава. Ако водата, тока, газ са ти безплатни, а взимаш хиляда долара, а в друга държава колегата ти взима 5000 долара, но 4500 са му парно, ток, газ, кой е по-богат. И не на последно място, индекс на щастие, сигурност на среда, безработица, здравеопазване, образование, наука, престъпност и др. Спомням си едни времена, когато журналисти скачаха от балкона на Парламента в Румъния от безизходица. Румъния има нефт и АЕЦ-ове, верно френски. И Кьовеши си имаше.

    Коментиран от #24

  • 24 Иван

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Не са важни":

    Остави човека, не го товари с такива сложни неща. Той е мокър от тутраканските села.
  • 25 Инсайдър

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Румънците дръпнаха и сега са с 30-40 %":

    Те децата на русофилите ги изучиха и отвориха на схеми на запад не на изток и сега ни разказват играта
  • 26 Инсайдър

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    И идиш също

    Коментиран от #31, #32

  • 27 Аватар

    2 2 Отговор
    Елена Поптодорова в румънски вариант?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 сноу

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Даааа":

    Първо мамалигия излезе от соца без външен дълг та за благодарност че чаушеску им го върна го гръмнаха..Второ през посещението на клинтата 97 год...беше и кисинджър...Та на въпроса на журналист/ мисля че Тома Томов /защо г-н секретар посещавате Румъния преди Б-я ,а България е изпратила покана /п.стоянов/той най безцелремонно отговаря"А вие колко петролни кладенеца имате...?"Трето .исторически румънците винаги са се смятали за изгнанниците на римската империя,особенно тая 1/3 около и Букурущ,още една трета има даки, и горе към тимишоара са по-скоро унгарски цигани...Впрочем не е точно изгнанници, ами всичкото бандит ,крадец и престъпник римските императори са натирвали по възможност далече, а това далече е било отвъд Дунава.Същото е с америте ....до кораба с веригите и хайде плячкосвайте по света ,където намерите място ваше е ..кака ви беца I/дева ли била ,пък може и сама да е пуснала тоя слух..
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Инсайдър":

    Гнусната идиш сатанинска сп.ер.ма е в Киев.
Новини по държави: