Отидете към основна версия

4 723 40

Германия призна, че има проблеми с доставката на танкове

  • германия-
  • украйна-
  • танкове-
  • доставка-
  • проблем-
  • аналена бербок

Танковете не могат да се сменят "с едно щракване на пръста"

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок признава трудностите с доставката на танкове за Украйна, за която ФРГ по-рано се договори с Полша. Думите на Бербок идват на фона на обвиненията от полска страна. Полският заместник-министър на външните работи Шимон Шинковски вел Сенк в интервю за списание Spiegel каза, че обещанията на Германия относно кръговата размяна на танкове „се оказаха измамна маневра“.

„Ако този път не е правилният, тогава трябва да разгледаме как можем активно да допринесем в противен случай“, каза Бербок в интервю за таблоида Bild. Според нея, доставките на танкове "очевидно не функционират по план". Коментирайки думите на полската страна, Бербок отбеляза, че „в такава ситуация никой няма да измами своите европейски съседи“. Според нея, първоначално е било ясно, че танковете не могат да се сменят "с едно щракване на пръста".

Кръговият обмен на танкове предвижда Полша да прехвърли на Украйна танкове съветско производство, които са по-познати на украинската армия, а в замяна да получи западно оръжие. Това не е първият път, когато Полша критикува Германия за предполагаемо неспазени обещания за доставка на танкове: по-рано полският президент Анджей Дуда направи подобно изявление на форума в Давос.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: