Отидете към основна версия

2 824 38

От затвора – на война! Затворници от Санкт Петербург са загинали на фронта в Украйна, над 200 се бият за Русия

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • вагнер-
  • затворници

В медицинската документация на ранените в болницата не фигурират истинските имена на лишените от свобода, а техните прякори и позивни

Снимка: Unian

Най-малко трима затворници от санкт-петербургския затвор ИК-7 „Яблоневка“ са загинали във войната в Украйна, воювайки на страната на Русия, а още двама са ранени и се намират в болница в Луганск, съобщи изданието „Важные истории“, което се позовава на близки на осъдените. Предполага се, че затворниците са били вербовани от частната военна компания „Вагнер“.

В медицинската документация на ранените в болницата не фигурират истинските имена на лишените от свобода, а техните прякори и позивни, твърди изданието.

„Тези хора са напълно извън правния мир. Ако ранените са в болница не с истинските си имена, явно и убитите ще ги погребват с прякори. Възниква въпросът как ще могат да получат някакви пари близките на убитите. Защото ако родството с Иван Иванович може да бъде доказано, как да докажеш, че си наследник на някой си „Глухарче“? По-скоро близките няма да видят пари за смъртта на този човек.“ – коментира адвокатът Леонид Крикун, който е сътрудник на правозащитната организация „Русь сидящаая“ („излежаваща Русия“, б. р.).

В предишни публикации „Важные истории“ съобщиха, че вербовчици от Вагнер са посетили затвора „Яблоневка“ в Санкт Петербург на 1 юли. През нощта на 6 юли от затвора е била изведена първата група осъдени от ок. 40 души. Загиналите и ранените са от състава на тази първа група.

Трудно е да се оцени какъв е броят на вербуваните от „Вагнер“ към момента затворници. „Важные истории“ са установили засега вербовки в 15 затвора в страната, знае се броят на воюващите затворници от 8 от тях – над 200 души. Частната „армия“ им дава заплати от порядъка на 100 до 200 хиляди рубли, допълнителни плащания в случай на раняване и 5 милиона рубли за роднините, ако затворникът-войник бъде убит. Ако след шест месеца война осъденият оцелее, руските власти му обещават помилване и освобождаване от затвора.

„Важные истории“ е разкрило механизма на вербовката на базата на няколко конкретни примера. Един от бойците затворници е Максим, на 21 години, с две присъди зад гърба му. Леля му Оксана е единствената роднина, с която е общувал и, която му изпращала колети в затвора. През февруари т. г. Максим е осъден и изпратен в ИК-7 „Яблоневка“. Оставала му година до излизането, когато леля му разбрала, че е изчезнал от затвора. Звънил ѝ на 3 юли, но тя пропуснала обаждането. На 12 юли на Оксана се обадила сестра ѝ, майката на Максим да пита чувала ли се е с племеника си. Тогава майката предположила, че е в Украйна.

Звънил бил на 10 юли от Ростовска област, но на въпросите и отговарял „Мамо, не мога да говоря.“ Лелята написала съобщение чрез службата за изпълнение на наказание „ФСИН – Писмо“, но получила отговор, че получателят е заминал за друго наказателно заведение. Тогава Оксана разбрала за вербовката на затворници от телеграм канали, намерила хора от същия затвор и се оказали и други изчезнали. Подобни съобщения се появявали още през пролетта, но ставало въпрос за тежки престъпници с големи присъди. Лелята дори казала на Максим „Да не си помислил да се съгласяваш!“

Максим е само един от вербуваните от вербовчиците с черни пагони – служители на Федералната служба за изпълнение на наказанията и ФСБ. Униформените се появявали в затворите в компанията на представител на ЧВК „Вагнер“. Тестват потенциалните кандидати на полиграф, за да разберат дали няма да избягат, като се окажат на свобода с оръжие в Украйна.

Такива екипи са посещавали 15 затвора в Петербург, Мордовия, Адигея, Коми, Краснодар и областите Ленинградска, Нижегородска, Липецка и Воронежка. На първо място интересът е към затворници, които вече са участвали в бойни действия. С приоритет са изтърпяващите наказания за убийство, не се вземат излежаващи присъди за наркотици, изнасилване или педофилия. По затворите е пълно и с военни – един откраднал, другаде спецназовец набил друг спецназовец и му дали 4 години, трети, командир, изнасилил петима войници, дали му 7 години затвор и след 2 години излиза предсрочно. За кандидатите без военен опит се предвижда предварително обучение, разказва „Важные истории“.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания