Отидете към основна версия

968 11

Естония спря да издава визи за обучение и разрешения за временно пребиваване на руснаци

  • естония-
  • русия-
  • визи-
  • забрана

Естонските власти спряха да издават визи за обучение и разрешения за временно пребиваване на руснаци

Снимка: Shutterstock

Естонските власти спряха да издават визи на руски граждани с цел образование, както и разрешение за временно пребиваване. Съответното решение е взето от правителството на републиката, съобщава Интерфакс.

Освен това, според указа, гражданите на Русия и Беларус ще могат да си намерят работа в Естония само ако имат виза, издадена от републиката. Краткосрочна заетост за руснаци и беларуси с виза, издадена от друга страна-членка на ЕС, вече няма да се регистрира.

„С тази промяна ще сложим край на ситуацията, при която се иска краткосрочна шенгенска виза, например за целите на туризма, от друга държава-членка, за да се заобиколи настоящата санкция“, каза естонският външен министър Урмас Рейнсалу.

По-рано стана известно, че най-големите парламентарни партии във Финландия подкрепиха спирането на издаването на туристически визи на руснаците.

Финландското министерство на външните работи предложи няколко варианта за ограничения - да спре издаването на шенгенски визи на руснаци, да не ги допуска в ЕС или да ги допуска само по специални причини, да анулира всички издадени преди това визи и да спре пътническия транспорт между страните.

Източник: Интерфакс

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: