Отидете към основна версия

1 452 12

Чавушоглу: След сделката за зърното Украйна и Русия трябва да се съсредоточат върху спиране на огъня

  • мевлют чавушоглу-
  • турция-
  • русия-
  • украйна-
  • пшеница

От началото на конфликта Анкара предлага да посредничи между двете страни и да бъде домакин на мирни преговори, изтъквайки подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу призова днес Украйна и Русия да се съсредоточат върху постигането на прекратяване на огъня след неотдавнашното споразумение за коридор за износ на зърно, съобщи "Дейли сабах".

На съвместна пресконференция с грузинския си колега Иля Дарчиашвили, Чавушоглу подчерта, че е необходим "справедлив мир" и че Турция е готова да бъде домакин на разговори на враждуващите страни с тази цел.

"Ако сделката за износ на зърно бъде успешно осъществена, това наистина може да повиши доверието между Русия и Украйна", добави Чавушоглу.

Турският министър припомни, че са предприети стъпки и е създаден координационен център в Истанбул, за да се улесни износът на зърно.

"Преди войната бяхме ангажирани с интензивни усилия, за да предотвратим войната. По същия начин продължихме тези усилия и след началото на войната, под ръководството на нашия президент", каза той.

"За трайно прекратяване на огъня трябва да се окаже подкрепа и от трети страни. В крайна сметка тази война ще приключи на масата на дипломацията. Ние, Турция, ще продължим да правим всичко възможно страните да се върнат на масата на дипломацията възможно най-скоро", каза още той и подчерта: "Във войната няма победител".

Турция е една от най-активните държави, които работят за осигуряване на постоянно прекратяване на огъня между Украйна и Русия, отбелязва "Дейли сабах".

От началото на конфликта Анкара предлага да посредничи между двете страни и да бъде домакин на мирни преговори, изтъквайки подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: