Отидете към основна версия

2 217 17

Кипър и Гърция ще се консултират с членки на ЕС как да реагират, ако Турция предприеме сондажи в спорни води

  • гърция-
  • кипър-
  • газ-
  • средиземно море-
  • турция

Предишни турски сондажи за въглеводороди в Източното Средиземноморие породиха напрежение в отношенията между Анкара и Атина и Анкара и Никозия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кипър и Гърция планират да се консултират с други членки на Европейския съюз за това как да реагират, ако Турция отново се опита да извършва сондажи за петрол и газ във води, за които Кипър твърди, че попадат в неговата изключителна икономическа зона, предаде Ройтерс, позовавайки се на министъра на външните работи на Кипър.

Турският енергиен министър Фатих Дьонмез заяви по-рано тази седмица, че най-новият сондажен кораб на Турция "Абдулхамид Хан" ще започне сондажни дейности на 9 август в Средиземно море. Точното място на дейностите не бе обявена, отбелязва Ройтерс.

Турският сондажен кораб "Абдулхамид Хан" започва на 9 август дейности в Средиземно море в зони, попадащи под турска юрисдикция, съобщи вчера турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез, цитиран от в. "Ватан".

Ако всичко е наред, корабът ще бъде изпратен на мястото на първата си мисия на 9 август от пристанище Ташуджу в Мерсин в присъствието на президента Реджеп Тайип Ердоган, посочи министърът.

"Абдулхамид Хан" е четвъртият сондажен кораб на Турция. Плавателният съд бе купен миналата година от Република Корея. Той е дълъг 238 и широк 42 метра. Способен е да извършва сондажи на дълбочина до 12 200 метра и до 3665 метра под морското дъно. Това е сондажен кораб от седмо поколение, оборудван с най-съвременни технологии и един от едва петте плавателни съда в света от този клас.

"Ние обсъдихме някои действия с надеждата, че те могат да предотвратят създаването на напрежение в нашата изключителна икономическа зона", заяви министърът на външните работи на Кипър, Йоанис Касулидис след като разговаря с гръцкия си колега Никос Дендиас.

Касулидис и кипърските власти смятат, че има над шест потенциални района, в които турският сондажен кораб би могъл да започне работа и може би не всички от тях са в района, за който претендира Кипър.

Има "кресчендо на остра и провокативна реторика от Анкара", каза кипърският външен министър, цитиран от Асошиейтед прес, като добави: "Ние поддържаме тона нисък".

Предишни турски сондажи за въглеводороди в Източното Средиземноморие породиха напрежение в отношенията между Анкара и Атина и Анкара и Никозия.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: