Отидете към основна версия

2 355 27

Могат ли доставките на природен газ да хвърлят сянка върху европейската солидарност?

  • газ-
  • газпром-
  • европейски съюз-
  • русия-
  • санкции

Сред основните цели на споразумението на ЕС за ограничаване на потреблението на природен газ и за неговото споделяне е да бъде избегнато настъпването на хаос и паника при евентуална криза с доставките

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз постигна през тази седмица споразумение за ограничаване на потреблението на природен газ заради евентуалното намаляване на газовите доставки от Русия, но за неговото осъществяване е необходимо отделните страни от ЕС да имат двустранни договори за взаимна доставка на синьо гориво при нужда, пише Ройтерс.

Двустранни споразумения в ЕС за доставка на природен газ

Ройтерс отбелязва, че повечето държави от Евросъюза нямат подобни двустранни споразумения. Сключени са само шест договора, което оставя повечето от 27-те страни в ЕС в неведение за конкретните условия, при които биха получили или предоставили природен газ при евентуална криза с доставките. Те не са наясно и с финансовите компенсации, които ще платят или получат при настъпването на подобна ситуация, отбелязва Ройтерс.

"Двустранните сделки са единственото нещо, което ще има значение в края на краищата, ако настъпи истинска криза с доставките на природен газ", казва Кристиан Егенхофер от Центъра по изучаване на европейската политика (CEPS).

Страните от ЕС се договориха във вторник да намалят потреблението си на природен газ с 15 процента до края на предстоящата зима, да запълнят газовите си хранилища и да споделят част от своето синьо гориво с други държави от Евросъюза, ако се стигне до криза с доставките. Всяка отделна страна обаче може сама да реши при какви условия ще предостави своя природен газ на друга държава.

Каква е ситуацията в момента?

Законодателството на ЕС задължава всяка от страните членки да изнесе синьо гориво за своя съседка, ако в нея сериозно са нарушени газовите доставки за битовите потребители или за ключови обществени сгради, като болниците например. За да стане това обаче, държавите от Евросъюза трябва да са сключили съответните двустранни споразумения. Само осем от тях участват в подобни договори в момента, сред които между Германия и Австрия, между Естония и Латвия, както и между Италия и Словения.

"Това не е достатъчно", категорична е еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон. Тя призовава страните от ЕС да сключат повече двустранни споразумения за доставка на природен газ. В ход са преговори и се очаква до зимата да бъде подписан договор между Германия и Чехия. Федералната република подготвя подобни спогодби и с Полша, и с Италия, съобщиха от икономическото ѝ министерство, информира Ройтерс.

Някои държави от ЕС, които са силно зависими от руските газови доставки, не са сключили нито един двустранен договор за споделяне на природен газ. Една от тези страни е Унгария, която се противопостави на европейското споразумение за ограничаване на използването на синьо гориво.

След Германия, Италия и Франция са най-големите потребители на природен газ в ЕС. Франция не участва в нито едно двустранно споразумение, а Италия е част от един подобен договор. Високопоставен италиански представител заяви, цитиран от Ройтерс, че неговата страна е преговаряла с Гърция за използването на газови хранилища.

Какво следва?

Сред основните цели на споразумението на ЕС за ограничаване на потреблението на природен газ и за неговото споделяне е да бъде избегнато настъпването на хаос и паника при евентуална криза с доставките. Договорът е насочен към ограничаване на рискови ситуации, при които отделните страни може да се опитат сами да си набавят синьо гориво и да откажат да помогнат на своите съседи.

В интерес на отделните страни е да си помагат взаимно, тъй като евентуален недостиг на природен газ в една държава или настъпването на икономическа криза, ще окаже негативно въздействие върху целия Евросъюз, отбелязва дипломат от ЕС и добавя, че това се отнася най-вече за Германия.

"Падне ли Германия, всеки един от нас ще падне заедно с нея", категоричен е европейският дипломат.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.

Свързани новини