Отидете към основна версия

1 958 22

Косово: Съществува опасност от война със Сърбия

  • косово-
  • албин курти-
  • премиер-
  • конфликт-
  • сърбия

Заяви премиерът на най-младата балканска страна, Албин Курти

Източник: БГНЕС

По повод на неотдавнашни инциденти в Северно Косово, където живее сръбското малцинство, премиерът на най-младата балканска страна, Албин Курти заяви, че има опасност от нов конфликт между Косово и Сърбия, тоест от нова война на Западните Балкани, цитира news.bg.

В интервю за италианския вестник "Ла Република", разпространено в косовските медии, Курти е заявил, че имайки предвид, че зад Сърбия стои руският президент, Владимир Путин, опасността от нов конфликт остава висока.

"Има риск от война. Путин стои зад Сърбия. Не бих казал, че опасността е много голяма, защото тук имаме контингент от НАТО, но със сигурност е висока. Ние сме една демокрация, която има една автокрация на границата си," казва Курти.

По думите му преди руската агресия срещу Украйна, възможностите за избухване на нов конфликт в Западните Балкани са били малки, но "сега ситуацията е променена."

"Първият епизод, който е следствие от фашистката идея за панславизма, беше Украйна. Ако имаме втори епизод, например в Приднестровието, тогава възможностите за нова, трета война в Западните Балкани, особено в Косово, ще бъдат много големи," каза Курти.

Относно протестите в Северно Косово срещу обявените от него мерки на правителството да замени сръбските регистрационни табели на автомобилите с косовски, както и за подмяна на сръбските лични документи с такива, издадени от властите в Прищина - мерки, които Курти нарича "реципрочни", косовският премиер заяви, че те не са били спонтанни, а организирани от Белград, с помощта на Русия.

"Сърбите имат около 48 оперативни бази около Косово, 28 военни и 20 на жандармерията. Протестите не бяха спонтанни, те бяха организиран от Белград с подкрепата на Русия," каза Курти.

Той подчерта, че въпреки напрежението властите са решени да приложат обявените мерки.

В неделя Министерството на вътрешните работи на Косово експулсира руската журналистка, Даря Асламова, която беше задържана за шпионаж.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.

Свързани новини