Отидете към основна версия

953 12

Протести в Бангладеш срещу поскъпване на горивата

  • бангладеш-
  • протести-
  • горива-
  • поскъпване

Десетки хиляди в Бангладеш протестираха срещу рекордното поскъпване горивата

Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди привърженици на опозицията в Бангладеш протестираха в столицата Дака срещу решението на правителството за рекордно повишение на цените на горивата на фона на инфлацията в глобален мащаб, която се ускори поради руската инвазия в Украйна, предаде ДПА.

Протестът беше организиран от Бангладешката националистическа партия (БНП) на бившия премиер на страната Халеда Зия. Демонстрантите блокираха трафика пред партийната централа в центъра на Дака.

Протестиращи от други райони на столицата и от нейни предградия по-късно блокираха централния булевард и улици в града. Те носеха партийни плакати и скандираха срещу правителството на страната, водено от премиера Шейх Хасина. Те обвиняват властите, че не могат да овладеят инфлацията и увеличаващите се цени на храните, нито да се справят с други проблеми на държавното управление.

Бангладешката националистическа партия обяви, че от следващата седмица започват безсрочни национални протести с искане за оставката на правителството на Хасина, която е на власт от 2009 г.

Демонстрациите в Дака избухнаха, след като миналата седмица правителството на Бангладеш повиши цените на горивата с до 52 процента до най-високото равнище в историята на азиатската страна. Последва скок в цените на други стоки от първа необходимост, а превозвачите вдигнаха тарифите си.

Управляващите в мюсюлманската страна обявиха мерки за икономии, които включват и призив хиляди джамии да пускат климатиците само по време на молитва. Властите в Бангладеш се опитват да ограничат вноса на стоки, които не са от първа необходимост, съкращават държавните разходи и дори поискаха от правителствените служители в страната да използват по-малко автомобили, за да се внасят по-малки количества горива. Целта на тези мерки е да не бъдат стопени валутните резерви на Бангладеш, отбелязва ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини