Отидете към основна версия

4 264 54

Русия губи информационната война в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • информационна-
  • война-
  • дезинформация

"Въпреки че това е повод за празнуване, не бива да подценяваме как руската дезинформация се разиграва другаде по света“

Източник: БГНЕС

„Досега президентът Путин напълно загуби информационната война в Украйна и на Запад. Въпреки че това е повод за празнуване, не бива да подценяваме как руската дезинформация се разиграва другаде по света“, пише сър Джереми Флеминг, директор на GCHQ, Агенцията за разузнаване, кибернетичното пространство и сигурност на Обединеното кралство, в статия за The Economist.

Както беше отбелязано, Русия е използвала същата игра и преди, както в Сирия и на Балканите, тъй като дезинформацията е основна част от кампанията на страната, предаде Ukrinform.

„Точно както при сухопътната ѝ инвазия, първоначалните онлайн планове на Русия изглежда са се провалили. Използването от страната на обидни кибер инструменти е безотговорно и безразборно“, отбелязва Флеминг.

"Въпреки това", добави той, "британското разузнаване е успяло да научи за намеренията на Русия в киберпространството и да предупреди съюзниците предварително."

На 24 февруари Русия започна нов етап от осемгодишната война срещу Украйна – пълномащабно настъпление. Противникът масирано обстрелва и бомбардира мирни украински градове и села. Украинските въоръжени сили, войските на териториалната отбрана и целият украински народ оказват ефективна съпротива на руските войски и им нанасят големи загуби.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: