Отидете към основна версия

1 805 14

Лариса Гераско: Украйна е надежден партньор

  • украйна-
  • ирландия-
  • доставки-
  • зърно-
  • лариса гераско-
  • посланик

Корабът Navi Star, плаващ под панамски флаг и превозващ 33 000 тона зърно, пристигна в Ирландия

Снимка: vesselfinder.com

Украйна е доказала, че е надежден партньор по подкрепеното от ООН споразумение за износ на зърно, след като пратка пристигна в южноирландското пристанище Фойнс, заяви посланикът на Украйна в Ирландия, предаде БГНЕС.

Корабът Navi Star, плаващ под панамски флаг и превозващ 33 000 тона зърно, пристигна в Ирландия, след като преди две седмици напусна главното пристанище на Южна Украйна - Одеса.

Доставката беше една от първите, които напуснаха разкъсваната от война страна по силата на споразумение, сключено с Русия с посредничеството на Турция и Организацията на обединените нации.

Посланикът на Украйна в Ирландия Лариса Гераско заяви пред АФП, че страната ѝ се е доказала като "надежден партньор и сигурен световен износител на зърно".

Тя заяви, че продължаването на доставките в крайна сметка "зависи от Русия, от руските действия", като добави: "Очакваме Русия да изпълни ангажиментите си по Черноморската инициатива за зърно".

В Ирландия, която е известна с говедовъдството и млекопреработвателната си промишленост, през март правителството стартира схема за отглеждане на зърнени култури на стойност 12 млн. евро (12,04 млн. долара), тъй като фермерите са засегнати от проблемите по веригата на доставки, причинени от войната в Украйна.

Филип Линч, търговец в R&H Hall, ирландска фирма за зърно и фуражи, която е придобила пратката, заяви, че пристигането е "първата стъпка към връщането на известна степен на сигурност в световната верига за доставки на храни в ситуация, която остава нестабилна".

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: