Отидете към основна версия

1 561 17

С колко са се увеличили цените на храните в Украйна?

  • украйна-
  • храни-
  • цени-
  • повишение-
  • война

„В периода на активни военни действия видяхме реално увеличение на цените с около 20%, а за някои продукти - с 30%“

Източник: БГНЕС

Цените на храните в Украйна са нараснали с 20-30% от началото на пълномащабната инвазия, според заместник-председателя на Всеукраинския аграрен съвет Денис Марчук.

„В периода на активни военни действия видяхме реално увеличение на цените с около 20%, а за някои продукти - с 30%“, каза Марчук на брифинг в Медийния център Украйна — Укринформ.

Според него поскъпването на храните се дължи на инфлацията, разрушаването на логистичните вериги и ръста на разходите за горива.

Марчук също прогнозира, че цените на зеленчуците в Украйна може да се увеличат с 20-30% през октомври.

„Сега зеленчуците са много по-евтини, отколкото бяха през юни, защото, например, голямо количество краставици и домати сега растат на открито. Но през октомври цената може да нарасне с 20-30%, защото ще да бъдат засадени в хладилни камери, които работят на ток. Тези разходи ще бъдат включени в цената на крайния продукт“, каза той.

Според експерта цената на хляба и хлебните изделия също може да се повиши през есента, тъй като цената на зърното на вътрешния пазар може да се увеличи в Украйна поради възобновяването на износа на селскостопански продукти.

Както съобщава Ukrinform, потребителската инфлация в Украйна се ускори до 22,2% на годишна база през юли 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: