Отидете към основна версия

2 967 14

Гърция обяви рекордни субсидии за битови сметки за електроенергия

  • гърция-
  • сметки-
  • електричество

Атина обяви планове по отношение на сметките за комунални услуги, за да се намалят разходите за домакинствата, които използват ток за отопление и въвеждането от следващия месец на постоянен механизъм за компенсиране на риска

Снимка: Shutterstock

Министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас обяви във вторник, че държавните субсидии за сметките за електроенергия на домакинствата през септември ще достигнат рекордните 0,639 евро за KWh, което възлиза на общо 1,9 милиарда евро, предаде специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА. Държавната субсидия ще бъде приспадната от номиналните сметки за електроенергия, обявени от енергийните доставчици през последните дни, което драстично намалява крайната цена, плащана от домакинствата и предприятията.

Например цената от 78,8-80 цента за КВтч, обявена от Обществената електрическа компания за септември, ще падне до 14,9-16,1 цента за КВтч, след като се приспадне субсидията. Същото важи и за други доставчици, които са обявили цени, равни или по-големи от 0,69 евро за КВтч.

За лицата, които отговарят на условията за социалната тарифа, субсидията ще достигне 67,7 цента на КВтч, докато субсидията за предприятията ще варира от 60,4 цента на КВтч при свързаност до 35 kVA, 34,2 цента за други търговски и промишлени връзки и 63,9 цента за селскостопански нужди. Субсидиите ще поемат между 89-100 процента от увеличението на ставките.

„Простото четене на числата показва огромните усилия, полагани от правителството, което изчерпва всички фискални маржове, за да ограничи цената на енергията и да защити доходите на гражданите срещу енергийна криза с безпрецедентен размер и неизвестна продължителност, която засяга цяла Европа “, каза Скрекас.

Той също така обяви планове по отношение на сметките за комунални услуги, за да се намалят разходите за домакинствата, които използват ток за отопление и въвеждането от следващия месец на постоянен механизъм за компенсиране на риска, който ще бъде включен в сметките за комунални услуги.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: