16 Август, 2022 15:19 2 480 11

Скандал! Гърция обвини Турция, че със заплахи е принудила мигранти да преминат на нейна територия

  • бежанци-
  • мигранти-
  • гърция-
  • турция

На мигрантите е предоставена лекарска помощ и те са в добро здраве, а една жена, която е бременна, превантивно е настанена в болница

Скандал! Гърция обвини Турция, че със заплахи е принудила мигранти да преминат на нейна територия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцкият министър на миграцията и убежището Нотис Митаракис заяви, че турските власти със заплахи за употреба на сила са принудили 38 мигранти, открити от гръцката гранична полиция в района на река Еврос (Марица), да преминат на територията на Гърция, съобщава „Катимерини“. Освен това според гръцката страна момиче на 5-годишна възраст е починало на турска територия.

Митаракис направи изявление, след като пристигна на място в зоната, където вчера при операция бяха открити 38 мигранти.

Гръцкият министър съобщи, че от мигрантите 35 са сирийци, а 3 – палестинци. Според показанията им те за първи път са влезли на гръцка територия на 14 август. Информация за присъствието им в района се появи още на 11 август, като гръцките власти тогава заявиха, че мигрантите се намират на островче в реката, което е турска територия, и че са уведомили турските власти чрез тристранния контактен граничен център между Гърция, Турция и България, който се намира в Капитан Андреево.

Митаракис каза още, че след влизането си в Гърция групата се укривала в продължение на един ден, след което изпратила сигнал за помощ. Гръцките власти веднага започнали издирване. На мигрантите е предоставена лекарска помощ и те са в добро здраве, а една жена, която е бременна, превантивно е настанена в болница.

Според Митаракис в показанията си мигрантите са заявили, че първоначално турските власти заловили мигрантите на своя територия, където въпреки задължението си по силата на международното право не им дали възможност да подадат молби за закрила, а вместо това ги отвели на брега на река Еврос и със заплахи за употреба на сила ги принудили да преминат в Гърция.

Освен това мигрантите казали, че момиче на 5 години е загубило живота си на територията на Турция. „Ще действаме чрез Международния Червен кръст и Червен полумесец, за да бъде намерено тялото на детето и да бъде погребано достойно от семейството си“, каза Митаракис.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ханку Брат

    9 4 Отговор
    Този в средата това не е ли Путин?
  • 2 Тървак

    16 2 Отговор
    Да не приказват много, че Ердото отдавна чака повода....
  • 3 Българин 🇧🇬

    8 12 Отговор
    Турция и Саш създадоха тероризма в Сирия ! Браво на Гърция ! А натовската власт в София мълчи , че през Турция навлизат стотици мюсюлмански терористи , които Асад и Русия изгониха от Сирия . Само когато стане катастрофа с микробуси с мигранти съобщават , че са тук .
  • 4 В,Р,Д, егн 7.1.121.3.6.8.60.

    5 7 Отговор
    На гърци и турци им вярвам точно толкова,колкото на руснаци и украинци. Не са нищо повече от евреи,които само се оравят на сърдити помежду си.
  • 5 Анонимен

    10 8 Отговор
    Чак пък скандал. Че това е постоянна турска практика поне последните 30, 40 години. За преди не знам, не бях роден.

    Коментиран от #6

  • 6 Анонимен

    10 8 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Турските номера са толкова прости и очевидни, че се чудя как някои се правят че уж не разбират. Турция цели да превземе територии чрез мигрантите, това е толкова елементарно и очевидно. От време на време го казват сами
  • 7 Ксифий

    10 7 Отговор
    Редовни турски номера.Трафиканти заедно с турската полиция бутат тези хора да преминат реката и да влезат е Гърция.Кой умре кои не това не им интересува ,стига да вземат първо 3000 долара от всеки.После плачат на европейците и искат пари за мигрантите уж.Алчни анадолси номера
  • 8 Петкан

    11 4 Отговор
    Ха тука сега става интересно,Гърция европейци,демокрация,равноправие ала бала, ,византийско племе,най мързеливата нация,галеното бебе на Европа,мръсни в червата.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Анонимен

    4 8 Отговор

    До коментар #8 от "Петкан":

    Твоите черва чисти ли са?
  • 10 Махмут

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Петкан":

    Какво общо има Гърция с азицкия манталитет,диктатура на Ердоган и геноцити над съседните народи?
  • 11 Ха ха

    3 0 Отговор
    Гърците са много набожни християни. Не бъркайте религия или и тях нашите гърци искате да ги притопите, както сторихте с българките и рускинчетата. На бате бойко хората мюсюлмани иван ибрахим и бойко баръш
Новини по държави: