Last news in Fakti

23 Август, 2022 22:34 2 962 14

Гърция обяви рекордни субсидии за битови сметки за електроенергия

  • гърция-
  • сметки-
  • електричество

Атина обяви планове по отношение на сметките за комунални услуги, за да се намалят разходите за домакинствата, които използват ток за отопление и въвеждането от следващия месец на постоянен механизъм за компенсиране на риска

Гърция обяви рекордни субсидии за битови сметки за електроенергия - 1
Снимка: Shutterstock

Министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас обяви във вторник, че държавните субсидии за сметките за електроенергия на домакинствата през септември ще достигнат рекордните 0,639 евро за KWh, което възлиза на общо 1,9 милиарда евро, предаде специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА. Държавната субсидия ще бъде приспадната от номиналните сметки за електроенергия, обявени от енергийните доставчици през последните дни, което драстично намалява крайната цена, плащана от домакинствата и предприятията.

Например цената от 78,8-80 цента за КВтч, обявена от Обществената електрическа компания за септември, ще падне до 14,9-16,1 цента за КВтч, след като се приспадне субсидията. Същото важи и за други доставчици, които са обявили цени, равни или по-големи от 0,69 евро за КВтч.

За лицата, които отговарят на условията за социалната тарифа, субсидията ще достигне 67,7 цента на КВтч, докато субсидията за предприятията ще варира от 60,4 цента на КВтч при свързаност до 35 kVA, 34,2 цента за други търговски и промишлени връзки и 63,9 цента за селскостопански нужди. Субсидиите ще поемат между 89-100 процента от увеличението на ставките.

„Простото четене на числата показва огромните усилия, полагани от правителството, което изчерпва всички фискални маржове, за да ограничи цената на енергията и да защити доходите на гражданите срещу енергийна криза с безпрецедентен размер и неизвестна продължителност, която засяга цяла Европа “, каза Скрекас.

Той също така обяви планове по отношение на сметките за комунални услуги, за да се намалят разходите за домакинствата, които използват ток за отопление и въвеждането от следващия месец на постоянен механизъм за компенсиране на риска, който ще бъде включен в сметките за комунални услуги.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За вискоките

    12 28 Отговор
    сметки са виновни руснаците и само руснаците и тяхната ненаситна лакомия.

    Коментиран от #11

  • 2 Едноок

    15 0 Отговор
    Скоро и у нас!
    …а дано…ама…

    Коментиран от #5

  • 3 Слънчев вятър

    11 6 Отговор
    Русия не е забравила активната подкрепа на Атон за украинския томос. Гърците се показаха не от най-добрата страна и безразсъдно развалиха отношенията с руския патриарх.

    Коментиран от #7

  • 4 .......................

    14 0 Отговор
    От всичко това следва да имат по евтино производство , по евтин туризъм и тн.... После се чудим защо някакъв продукт който е внос е в пъти по евтин
  • 5 Явно си сляп

    2 14 Отговор

    До коментар #2 от "Едноок":

    напълно. У нас помощите са по-високи бе и са за всички. Ама руската
    пропаганда ви казва да пишете друго.

    Коментиран от #6

  • 6 Слънчев вятър

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Явно си сляп":

    Русия е единствената държава в света, която със сила извади брадва, вдигната над главата на България. По-добре се помолете за нейната свята душа.
  • 7 'къф ти е проблема

    2 10 Отговор

    До коментар #3 от "Слънчев вятър":

    Не се кахъри за Русия, тя е "бита карта" !

    Коментиран от #8

  • 8 Слънчев вятър

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "'къф ти е проблема":

    Сигурен съм, че грешите и явно се страхувате от силата на тази държава. Световният хаос е само малка част от руската мощ.

    Коментиран от #9

  • 9 Таки Брашнаров

    5 6 Отговор

    До коментар #8 от "Слънчев вятър":

    Приятелю ако имаше мощ нямаше да има война ... да не можеш да спечелиш срещу някой 5 пъти по-малък и беден от теб не е демонстрация на мощ, а на безсилие..... помисли за колко време Германия превзе Франция ВТСВ.... мозъка трябва да се използва книгите да се четат....

    Коментиран от #10

  • 10 Слънчев вятър

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Таки Брашнаров":

    В този случай вие не разбирате напълно целите и задачите на специалната операция. Украйна се превърна в заплаха за националната сигурност на Русия. Карибската криза и разполагането на съветски ракети в Куба не ви ли напомня нещо? По някаква причина Америка не беше съгласна с това.

    Коментиран от #12

  • 11 Слънчев вятър

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "За вискоките":

    Русия не беше съгласна с военните бази на НАТО в Харков и Одеса.
  • 12 Анджело

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Слънчев вятър":

    Ако Русия анексира завладените територии и разположи оръжейни системи ситуацията става подобна заради която започна всичко от Руска страна. Но този път "застрашени" вече се чувстват Европейските страни. Но те са виновни заедно със САЩ за ситуацията в момента.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: