Last news in Fakti

22 Август, 2022 10:00 2 965 32

Пълни хотели, пълни заведения: Гърция поставя нови рекорди

  • гърция-
  • туризъм-
  • икономика-
  • пандемия

Досегашните цифри са многообещаващи: от началото на август в страната със самолет пристигат всяка седмица почти по един милион туристи

Пълни хотели, пълни заведения: Гърция поставя нови рекорди - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2022 в Гърция не могат да се оплачат: след две години пандемия и шест месеца война в Украйна, гръцкият туристически бранш поставя нови рекорди. Сезонът върви по-добре, отколкото през рекордната 2019.

Толкова много музика, танци, ядене и пиене под лятното небе не е имало в Гърция отдавна: в средата на август 2022 жителите на гръцките острови най-накрая отпразнуваха отново Успение Богородично. А заедно с тях - и безбройните туристи.

След 12 години финансова криза, две години пандемия и шест месеца война в Украйна, хората в Гърция най-после искат да се насладят на по-безгрижни дни - преди отново да се върнат към реалността. В третата седмица на август повечето гърци са във ваканция и се опитват да си починат от всички обществени драми, от енергийната криза и инфлацията, достигнала през юли 11,6%.

Същевременно в Гърция се надяват искрено, че туристическият сезон ще продължи да върви така добре, както досега. Страната продължава да е в голяма степен зависима от туристическия бранш - в добрите години той формира над 20% от брутния вътрешен продукт. А 2022 изглежда ще бъде добра година.

Министърът на туризма Василис Кикилиас прогнозира дори повече туристи, отколкото през 2019 - досегашната рекордна година. Тогава, в годината преди коронавируса, ваканцията си в Гърция са прекарали 33 милиона души. Приходите от туризма достигнаха 18,2 милиарда евро, а за тази година Гръцката централна банка очаква да са около 20 милиарда евро.

Всяка седмица пристигат по един милион туристи

Досегашните цифри са многообещаващи: от началото на август в Гърция със самолет пристигат всяка седмица почти по един милион туристи, по думите на министър Кикилиас. Други стотици хиляди идват с автомобил - като повечето са от страните от Западните Балкани. През юли нещата вървяха също така добре, а и юни бе изключително успешен месец - с 3,5 милиона чуждестранни гости.

"Ако всичко продължава така, до средата на септември вече ще сме готови да се справим със зимата", казва Панайотис, мениджър на голям плажен бар на Наксос. На най-големия от Цикладските остров през юли е имало толкова туристи, колкото и през рекордната 2019 година, а август върви засега още по-добре. В момента не е лесно, а и не е евтино да се намерят нощувки. В туристическите центрове като Миконос, Санторини, Корфу, Кос или Родос пък това е почти невъзможно. Спонтанно пътуващите, които не са си направили своевременно резервации, дори и в началото на септември трябва да се смятат за щастливи, ако си намерят стая на тези острови. А и ще трябва доста дълбоко да бръкнат в джоба си.

Тайните съкровища на атинската Ривиера

Хуан и неговата приятелка Ясмина от Испания са решили да отидат в Гърция спонтанно, но не съжаляват. В средата на август не са успели да намерят места на Санторини - затова останали в Атина и всеки ден откривали по някой друг плаж на атинската Ривиера. "Прекрасно е и е много удобно - толкова близо до града. Пътуваме с трамвай до плажовете, морето е супер приятно, топло и чисто, и ако не искаш, няма нужда да наемаш скъп плажен чадър", разказва Ясмина, докато Хуан не може да спре да хвали прекрасните заведения в гръцката столица.

През август в Атина е особено приятно вечер - повечето жители на града са го напуснали и пребивават в летните си резиденции. Поради това няма задръствания, а и шумът е по-малко. Същевременно има достатъчно свободни места в кръчмите, в таверните и в откритите барове по покривите, откъдето се открива чудесна гледка към Акропола.

Много забавления и предостатъчно култура

По много от гръцките острови плажовете са пълни, дори препълнени, както и заведенията. За туристите, дошли на купон, това е идеално. Но и за тези, които търсят спокойствие, изборът е богат: страната предоставя множество възможности за почивка на по-малко посещаваните острови или пък на планина.

Предлага се и разнообразна културна програма: след наложената от пандемията 2-годишна пауза, сега се организират безброй концерти, театрални представления и танцови вечеринки.

Борис Джонсън и британците

Засега дори и войната в Украйна не успява да помрачи ваканционното настроение. Нито пък отсъствието на туристите от Русия, които до 2021 година бяха важни за региони като Халкидики или Крит. На тяхно място в Гърция сега почиват туристи от други държави.

До средата на август повечето туристи в Гърция бяха от Великобритания, включително известни личности като Борис Джонсън. Почти толкова са били туристите от Германия, следвани от италианците, французите, нидерландците, швейцарците, австрийците и поляците. Данните на Централната банка показват освен това, че през юни е имало ръст в броя на туристите от САЩ - с 50% повече спрямо 2019. Всичко това само радва гръцкия туристически бранш, тъй като американските туристи по правило харчат повече пари от останалите.

Летища без хаос, хотели без персонал

Ето и кои са най-големите изненади на този сезон в Гърция: първо - по летищата нямаше и следа от хаос, и второ - хотелите и ресторантите имаха затруднения с намирането на персонал, макар безработицата в страната да надхвърля 12%. Всяко пето работно място остава незаето, по данни на Института за изследване на туризма - и то най-вече заради лошите условия за труд и за нощувка, които се предлагат на потенциалните работници.

Междувременно много гърци предпочитат да работят в туристическия бранш в чужбина - включително в екзотична Исландия. Тъй като там намират по-добри условия на труд, но най-вече - по-добро заплащане, отколкото в Гърция.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Туризмът в Гърция се управлява от

    40 1 Отговор
    разумни хора, а не от мутри и комунистически връзкари!

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Цвятко

    18 9 Отговор
    Макак така, нали без руския турист фалита е неизбежен? Ам платежния руски турист, дето без него фалира целия световен туризъм къде е?!

    Коментиран от #22

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Раз мисъл

    31 2 Отговор

    До коментар #2 от "Туризмът в Гърция се управлява от":

    Обикновено в България искат да ти вземат парите без да получиш нищо насреща, в добрия случай ти пробутват някакъв боклук за много пари. Само, че хората отдавна не са балами и знаят, в Гърция и Турция за същите пари получаваш всичко, което са ти предложили, а нашенците изкарват пари от бизнеса с безработни западняци, търсещи евтина пиячка и друсачка, пробутва им нискокачествени боклуци за екстра пари и са пей сърце! И така, та затова в България бизнеса не върви - с трици маймуни не се ловят
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гей ЕС

    25 2 Отговор
    Никой не желае БГ мизерията!

    Коментиран от #12

  • 11 Койдозлу

    22 1 Отговор
    Този който ми изтри коментара явно не е ходил на БГ морето тази година.
    Пълно е с украинци

    Коментиран от #13

  • 12 Пешо

    14 15 Отговор

    До коментар #10 от "Гей ЕС":

    БГ мизерията е копирана от руската мизерия.

    Коментиран от #26

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Комачи

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Цвятко":

    В Гърци и Кипър е пълно с руски туристи.
    Не знам кой Ви лъже, че руснаци няма?
    Херетизмата от Еллада - поздрави от Гречиландия!

    Коментиран от #24

  • 23 Защо ли

    16 0 Отговор
    Ами хубаво е чисто е храната е топ всички са мили към туристите истинска почивка
  • 24 Цвятко

    9 4 Отговор

    До коментар #22 от "Комачи":

    Ама така казваха всичко поклонници на Путин. Че сега заради санкциите ще умре туризма по целия свят, защото руския турист не можело и нямало да пътува. А то какво стана? Руския турист бяга от родината си и пълни
    джибовете на “гнилия запад”…
  • 25 Цуца

    16 0 Отговор
    Отдавна семейството ни не стъпва на българското черноморие! До Гърция ни е най-близко, почивали сме в почти цялото им крайбрежие. Нямали сме никакви проблеми и почивките са ни били пълноценни.
  • 26 Бай Ганя

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Пешо":

    Пешо...много си "умен"!
  • 27 52525

    7 1 Отговор
    Пътуваме един час с трамвай до плажовете, морето е супер приятно, топло и чисто /но плажа е песъкливо-каменист, както и морето/, и ако не искаш, няма нужда да наемаш скъп плажен чадър, но ще се опържиш на 35+ градуса. Това го редактирах, защото е истина. А иначе - върнах в събота от Касандра - Ханиоти - 70 % сърби, 20 % макета, 15 % руснаци/ украинци - никой не ги различава кой знае колко и малко българи. Всички надиси бяха на гтръцки и сръбски език! Чак ми се догади от сърби, но това едруга тема. Не е скъпо, но парите си вървят и накрая като теглиш чертата, бау-уау. Но пък храна, обслужване и пр. - без забележка.
  • 28 Тука Българина като решава, къде ще

    8 0 Отговор
    ходи на море, първо се сеща за Алибегов, Стъки и тяхната Гилдия!! И Тогава си казва, отивам в Гърция, Турция и къде ли не!! На нашите кръчмари мафиоти няма да си давам парите!! Такава е Логиката!! Резултата е на лице!!
  • 29 Браво на Гърция

    4 0 Отговор
    Как няма да ни конкурира Гърция, като собственика на Хотела , го виждам на Рецепсията, сам да приема и
    изпраща гости, в Ресторанта отсервира вечерта, оглежда си гостите и ако трябва ще почерпи гостите си,
    като лично ги пита искат ли да сменят ястието от менюто, което предлага извън определената вечеря!
    Закуската му беше чудесна , два вида хляб ,баници , струдел и кекс ухаеха пресни всеки ден, вкусни каламата маслини ,
    мед и сладко ,бейкон и яйца , портокалов сок ,салами и шунка ,жълти сирена и кисело цедено млако с орехи и
    и стафиди от Коринт, манов мед и кафе с прясно мляко!Вечеря със салата ,основно и десерт!
    Почерпи ни също собственика , явно не беше от стиснатите хотелиери,а почепката не беше за отказване,
    например две печени ципири с бутилка вино ,4 год отлежал "Совиньон Блан" от класна изба от Драма!
    Когато го попитах , за процента на заетост в малкия му хотел от 18 стаи , спокойно ми отговори ,
    че е напълно зает 4 месеца в сезона!Спокойствието може да се сравни със това на Каваците през 1974 година!
    ...Мутри липсват тотално! Което оправдава , задължително да си заведеш децата на почивка!
    Цена двойна стая с закуска и вечеря сега 220 лева за стая или 70 евро през юни и септември!.Вчерята е със
    гръцка салата, основно и десерт.
    Мястото е Амудия , не далеч от Паргас ,една от перлите на Епирус и кристалната вода на реката Широн," Стигс",
    от митологията.Хотела се казва" Амус Бей" , нещо което си заслужава задължит
  • 30 Ганьо

    0 0 Отговор
    Ами то юли и август и тука е препълнено навсякъде.
  • 31 Кънчо

    1 0 Отговор
    Нови рекорди ще има в заемите. 10 милионна държава в първата двайсетица в света по задлъжнялост.
  • 32 Иванов

    1 0 Отговор
    Ще се разплача от умиление, каква идилия, какво топло отношение към Ганю.