Last news in Fakti

26 Август, 2022 13:39 849 3

Гръцкият премиер се оправда: Подслушването на лидера на ПАСОК е било грешка, но е извършено законно

  • гърция-
  • подслушване-
  • кириакос мицотакис-
  • пасок-
  • никос андрулакис

Кириакос Мицотакис подчерта, че проучването на случая е поверено на прокурор от върховната прокуратура с безупречна репутация

Гръцкият премиер се оправда: Подслушването на лидера на ПАСОК е било грешка, но е извършено законно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На специално заседание на парламента с дискусия на лидерите на гръцките парламентарно представени партии, посветено на скандала с подслушванията, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис повтори, че проследяването на телефонните разговори на лидера на опозиционното лявоцентристко движение ПАСОК Никос Андрулакис е било грешка, но е било извършено при спазване на предвидените в закона процедури, съобщи телевизия Скай.

Мицотакис каза, че още от самото начало не се е поколебал да признае, че подслушването на Андрулакис е било грешка и е пристъпил към персонални, но и други промени в Националната разузнавателна служба. Същевременно премиерът защити дейността на разузнаването като необходима за дипломацията и за борбата с вътрешния и международния тероризъм, както и за справяне с миграционния натиск.

На заседанието Мицотакис изтъкна четири факта във връзка с аферата с подслушванията.

Първият е, че няма никаква връзка между шпионския софтуер от тип „Предътър“ (Predator) и законните подслушвания. Мицотакис отново заяви, че подобен шпионски софтуер не се намира на разположение на гръцките власти.

На второ място той подчерта, че случаят с Андрулакис е разкрил сериозна празнина в протоколите от 2018 г., които иначе са били спазени. Според гръцкия премиер службите е трябвало да проявят различни рефлекси по отношение на известен политик.

Трето, Мицотакис заяви, че навсякъде в света действията на тайните служби са обградени от секретност и конфиденциалност, но не трябва да се създават впечатления и сценарии за шпионаж.

Накрая, Мицотакис подчерта, че проучването на случая е поверено на прокурор от върховната прокуратура с безупречна репутация и призова Андрулакис, щом настоява, че подслушването му е било незаконно, да се обърне към гръцките и европейските съдилища. Същевременно премиерът предупреди, че няма да позволи бюлетините на тайните служби да се развяват публично по начин, по който е направила опозицията на скорошното заседание на парламентарната комисия по институциите и прозрачността.

От своя страна Алексис Ципрас, бивш премиер и лидер на най-голямата опозиционна партия СИРИЗА, призова Мицотакис да разкрие какви причини от националната сигурност са наложили подслушването на телефона на Андрулакис. Ципрас обвини премиера, че е замесил в скандала страни като Китай, Украйна и Армения и е изложил в международен план не само себе си, но и Гърция.

Скандалът избухна в края на миналия месец, когато Никос Андрулакис, евродепутат и лидер на третата политическа сила – лявоцентристкото ПАСОК-Движение за промяна, подаде жалба, че през 2021 г. разговорите му са били подслушвани с шпионския софтуер „Предътър“ (Predator).

Няколко дни по-късно ръководителят на гръцката Национална разузнавателна служба Панайотис Кондолеон според запознати източници е признал пред парламентарна комисия, че разузнаването е подслушвало финансовия журналист Танасис Кукакис, сътрудник на СиЕнЕн-Гърция. В началото на август пък Кондолеон беше принуден да подаде оставка, след което последва разкритието, че разузнаването е шпионирало и лидера на ПАСОК.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 покруса

    0 0 Отговор
    Това не е наш проблем. Не са арестували Баце по предназначение. И той се е......бава с Петков и Василев.
  • 2 Т.е мичотакис признава

    0 0 Отговор
    Че законите са погрешни...
  • 3 Политик

    2 0 Отговор
    Политик - тълковен речник - некадърник, мошеник, лъжец, кариерист
Новини по държави: