Отидете към основна версия

1 528 0

175 затворници избягаха от тежко охраняван нигерийски затвор

  • затвор-
  • избягали затворници-
  • нигерия
Снимка: БГНЕС

Нигерийските сили за сигурност преследват 175 затворника избягали от затвор, намиращ се в югозападната част на страната, съобщава Би Би Си.

Затворниците избягали, след като повече от 20 въоръжени мъже са използвали динамит за да нахлуят в строго охраняван затвор, намиращ се в близост до военната база Акуре в щата Ондо. По време на тяхната акция са загинали 2-ма цивилни. До момента местните власти са заловили 54-ма от бегълците.

Според източници от нападнатия затвор, атентаторите са целели да освободят арестувани лица, заподозрени за банков обир в  Акуре от преди една година.

Затворническите власти отрекоха възможността зад атентата да стоят хора от ислямистката групировка Боко Харам. Организацията, която започна да действа в северните части на Нигерия през 2009г. е свързвана с няколко нападения над затвори от тогава до днес.

Според последни информации, местните власти често арестуват лица, заподозрени като свръзка на Боко Харам с останалите части на страната.

Миналата година ислямистите заявиха, че стоят зад нападението на затвор в съседния на Ондо, щат Коги. По време на нападението група мъже използваха експлозиви и тежка стрелба с цел да освободят седем арестувани членове на организацията. В резултат на акцията избягаха още много други затворници.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини