Отидете към основна версия

896 13

Посланик Мелник: Меркел може да е посредник между Киев и Кремъл

  • шпигел-
  • украинският посланик-
  • германия-
  • андрий мелник-
  • германски канцлер-
  • ангела меркел

Бившият германски канцлер Ангела Меркел може да посредничи между Русия и Украйна за разрешаване на въоръжения конфликт

Снимка: БГНЕС

Бившият германски канцлер Ангела Меркел може да посредничи между Русия и Украйна за разрешаване на въоръжения конфликт, въпреки критиките за "катастрофалната ѝ политика" към официална Москва. Това заяви в интервю за "Шпигел" украинският посланик в Германия Андрий Мелник.

Дипломатът увери, че разбира ситуацията, в която Меркел не иска да обиди сегашния германски канцлер Олаф Шолц. Въпреки това Мелник предполага, че тя все още се ползва с уважението на руския президент Владимир Путин. Посланикът смята, че Меркел може да "допринесе", когато руските власти търсят изход от кризата.

"Ангела Меркел е една от много, много малкото личности, които познават Путин твърде добре. Може би дори единственият в света!" - припомни Мелник. Той добави, че ако Меркел е искала, е можела да "играе определена роля" в определен момент.

Украинският посланик призна, че политиката на Меркел до голяма степен е свързана с провалените споразумения от Минск, поради което украинците "потръпват" от името ѝ и се страхуват от "преиздаване на споразуменията от Минск 2.0". Според него обаче трябва да се вземе предвид и потенциалът за посредничество на Меркел. Друг бивш германски канцлер, Герхард Шрьодер, "пропусна своя шанс", смята Мелник.

"Тя все още носи огромна отговорност за страната ни. Между другото, това ще бъде нов шанс за г-жа Меркел да поправи фаталните си грешки в отношенията с Русия и по този начин да влезе в историята", заключи украинският посланик.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: