Отидете към основна версия

1 715 17

Газова криза! Германската "Унипер" иска допълнителна финансова помощ от правителството

  • германия-
  • северен поток-
  • газ-
  • газпром-
  • унипер

Компанията е сериозно засегната от ограниченията на газовите доставки, които Русия налага, тъй като тя е основният ѝ доставчик на синьо гориво

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Енергийната корпорация "Унипер" (Uniper) е поискала днес от правителството на Германия допълнителна финансова помощ, което увеличава сумата за спасяването на доставчика на комунални услуги до 19 милиарда евро, информира Ройтерс.

Нарастващите цени на природния газ и другите енергийни ресурси стопяват средствата на компанията. Ценовият шок през последните дни влоши ситуацията за най-големия вносител на руски газ в Германия. Това принуждава компанията да поиска повече финансови средства, въпреки че все още не са уточнени детайлите по спасителната сделка, която тя постигна през миналия месец с германското правителство, отбелязва Ройтерс.

"Унипер", чийто мажоритарен собственик е финландската държавна енергийна компания "Фортум" (Fortum), обяви, че вече напълно е усвоила кредитната линия в размер на 9 милиарда евро, отпусната ѝ от германската държавна инвестиционна банка Ка еф Ве (KfW). Доставчикът на комунални услуги съобщи, че е поискал още 4 милиарда евро "в светлината на настоящата ситуация".

Съобщението за допълнителната помощ, за която "Унипер" призовава, идва по-малко от два дни преди Русия да спре изцяло между 31 август и 2 септември подаването на синьо гориво по основния газопровод, който осигурява доставките на природен газ за Европа. Като причина за спирането се посочва нуждата от ремонт на единствената работеща турбина по "Северен поток-1".

"Унипер" е най-голямата корпорация до момента, която става жертва на енергийната криза в Европа. Компанията е сериозно засегната от ограниченията на газовите доставки, които Русия налага, тъй като тя е основният ѝ доставчик на синьо гориво. "Унипер" е принудена да компенсира недостига, закупувайки газ от други доставчици, но на много по-високи цени, припомня Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: