Отидете към основна версия

2 607 28

Албания: Не се нуждаем от руски газ!

  • албания-
  • русия-
  • руски газ-
  • независима-
  • еди рама

Според премиера страната се намира в различни условия в сравнение с онези членки на Европейския съюз, които зависят от Русия в енергиен план

Източник: БГНЕС

Албанският премиер Еди Рама заяви на Стратегическия форум в Блед, Словения, че Албания реагира силно на Москва, защото не се нуждае от руския газ, съобщава сайтът "Албениън дейли нюз".

Според премиера страната се намира в различни условия в сравнение с онези членки на Европейския съюз, които зависят от Русия в енергиен план, предаде БТА.

"Албания е много различна. Ние не се нуждаем от руски газ. Нашата история е такава, че ние нямаме чувства към Русия (...) Нашата енергийна продукция е базирана на вода. Взехме смело решение да не променяме цените за семействата и малкия бизнес. Напълно покриваме тази разлика, което е много важно за албанския бюджет. Ние успяхме", заяви Рама.

Той изтъкна още, че Албания напълно е синхронизирала външната си политика с тази на Европейския съюз и ще продължи да бъде в синхрон по отношение на наложените на Русия санкции след непровокираната агресия срещу Украйна, предаде АТА.

"Европейският съюз е единственият избор и единствената бъдеща дестинация за Албания и албанските граждани", изтъкна още Рама.

Той също така потвърди силната подкрепа за Украйна от страна на Албания.

"Албания е готова и ангажирана с подкрепата към Украйна през цялото време", посочи албанският премиер.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: