Отидете към основна версия

1 373 41

Русия се опасява, че Украйна може да извърши "провокация" в Запорожката АЕЦ

  • украйна-
  • русия-
  • мисия-
  • запорожка аец-
  • централа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия е готова да си сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), за да улесни нейната мисия в централата

Източник: БГНЕС

Русия заяви днес, че се опасява, че Украйна може да извърши "провокация" в Запорожката АЕЦ преди посещението на екипа на агенцията за ядрена безопасност на ООН, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия е готова да си сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), за да улесни нейната мисия в централата, която от март е под контрола на руските сили, предаде БТА.

Въоръжените сили на Русия пресекли опит на диверсанти от въоръжените сили на Украйна да акостират близо до Запорожката АЕЦ с две самоходни баржи, предаде ТАСС, позовавайки се на руското министерство на отбраната. По информация на министерството двете баржи, които са тръгнали към централата от град Никопол, вече са потопени.

Руското военно ведомство също така съобщи, че на около 3 километра североизточно от АЕЦ "Запорожие" със седем моторни лодки на брега на язовир Каховка са акостирали две диверсионни групи на украинските въоръжени сили, наброяващи до 60 души. "Диверсантите са блокирани от подразделения на Росгвардия, които охраняват Запорожката АЕЦ, и изпратените да ги подкрепят подразделения от руските въоръжени сили", се казва в съобщение на министерството. В момента диверсионната група се унищожава с помощта на вертолети, се добавя в съобщението.

Украинските въоръжени сили вчера са нанесли удар с три дрона камикадзета по територията на централата, каза също руското министерство на отбраната. По негови думи дроновете са били неутрализирани от руски комплекси за радиоелектронна борба, два от тях са паднали на покрива на учебно-тренировъчен център, но няма пострадали и щети. Ведомството заяви, че предприетият днес от Киев опит за голяма провокация цели да попречи на пристигането на работната група от МААЕ в Запорожката АЕЦ. То добави, че украинска артилерия обстрелва територията на централата и мястото за среща на мисията на МААЕ с руски специалисти и че четири артилерийски снаряда са паднали на 400 метра от първи реактор на АЕЦ "Запорожие".

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания