Отидете към основна версия

6 402 108

Украйна постига значителни успехи срещу руската армия

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • успехи-
  • изюм-
  • володимир зеленски

Изюм служеше на руснаците като изходна точка за по-мащабна офанзива

Снимка: БГНЕС/ EPA

Според последния доклад на британското разузнаване руските военни навярно вече са изтеглили частите си от региона на Харков. От средите на проруските сепаратисти в Украйна реагираха саркастично на тази новина, твърдейки, че става дума само за прегрупиране на силите в Донбас.

Сражения край Купянск и Изюм

Според Киев украинската армия продължава да си връща окупирани от Русия територии в Източна Украйна. Отвоюван е бил и град Изюм, съобщават редица осведомителни агенции, което се оценява като кулминация на досегашната масирана контраофанзива на украинците. Наскоро те успяха да превземат поне 30 населени места в Харковска област.

Изюм служеше на руснаците като изходна точка за по-мащабна офанзива на украинска територия. Оттам армията на Москва щеше да има възможност да се отправи на юг и да обхване в клещи региона на Донецк, като обкръжи големите украински военни поделения, които се намират там. Само че сега руските войски сами се оказаха застрашени от обръч. Затова Москва разпореди отстъпление. Причината за това е светкавичното нахлуване на украински войски, които навлязоха на километри навътре в окупираните от руснаците територии.

Според изявление на президента Володимир Зеленски украинската армия вече е отвоювала "2000 км. територия" от руските войски през този месец. Остана неясно обаче дали президентът говори за квадратни километри.

"Руската армия ни показа гърба си"

Още в четвъртък командващият украинската армия Валерий Залужний заяви, че до момента неговите войски са отвоювали 1000 кв. километра земя от руската армия. "През последните няколко дни руската армия ни показа най-добрата си страна - гърба си", каза президентът Зеленски. Това беше "добър избор за тях". В Украйна "няма място за окупаторите", заяви още президентът.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 77 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: