Отидете към основна версия

2 663 36

Нов руски удар по атомна електроцентрала

  • украйна-
  • русия-
  • атомна-
  • електроцентрала-
  • удар

Руските войски удариха атомната електроцентрала "Пивденноукраинск" в южната част на Николаевска област

Източник: БГНЕС

Руските войски удариха атомната електроцентрала "Пивденноукраинск" в южната част на Николаевска област на Украйна рано в понеделник, но реакторите не са повредени и работят нормално, съобщи украинската държавна ядрена компания "Енергоатом", предаде Ройтерс.

Експлозия е избухнала на 300 метра от реакторите и е повредила сградите на електроцентралата малко след полунощ, се казва в изявление на Енергоатом. Атаката е повредила и близката водноелектрическа централа и далекопроводи.

"В момента и трите енергоблока на PNPP (Южноукраинска атомна електроцентрала) работят нормално. За щастие няма жертви сред персонала на станцията".

Публикувани са две снимки, показващи кратер, който според тях е причинен от взрива. На една от снимките човек стои в кратера, за да даде представа за размера му.

Коментирайки удара, президентът на Украйна Володимир Зеленски каза: „Русия застрашава целия свят. Трябва да я спрем, преди да е станало твърде късно. "

Няма незабавна руска реакция на обвиненията на Украйна.

Областта на Николаев е обект на постоянни ракетни атаки от руските сили през последните седмици.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрела на завода в Запорожие, който се държи от руските сили, но се управлява от украински персонал. Обстрелът нанесе щети на сгради и прекъсна електропроводи.

Ядреният надзорен орган на ООН каза този уикенд, че един от четирите основни електропровода в държаното от Русия ядрено съоръжение в Запорожие е бил ремонтиран и отново захранва централата с електричество от украинската мрежа.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: