Отидете към основна версия

7 887 74

Бягащите руснаци: "За тях сме просто пушечно месо"

  • мобилизация-
  • пушечно месо-
  • война-
  • владимир путин-
  • русия-
  • руснаци-
  • украйна

Да напуснеш Русия с мъка на сърцето

Снимка: БГНЕС/ EPA

Те бягат от Русия докато това все още е възможно. Хиляди руснаци се опитват да напуснат страната - от страх да не бъдат изпратени на фронта. Според военното министерство ще бъдат мобилизирани само 300 000 мъже на възраст под 55 години, които вече са служили в армията. Руски медии обаче информират и за случаи на получени повиквателни и от по-възрастни руснаци, които нямат опит в армията. Вестник "Новая газета Европа", който е критично настроен към режима, твърди, че всъщност властите искат да мобилизират значително повече от посочената бройка запасняци - до един милион души. Кремъл отрича, но хората се тревожат.

"Всъщност не се страхувам. Ако решат, могат да вземат когото си поискат", казва пред Дойче Веле 28-годишният работник в склад Михаил Баянкин от Череповец. Той обаче е категоричен, че няма да вземе в ръцете си оръжие, защото не разбира какви са целите на тази тъй наречена военна специална операция. "Говорят за някакъв дълг. Какъв е този дълг? Ако ние бяхме нападнати, разбирам, но в случая ние сме нападнали наш съсед." Като Михаил мислят и много други мъже в Русия. Някои от тях просто се качват в автомобила или самолета и бягат. Който няма виза, тръгва към Грузия, Казахстан или Монголия. Очевидци свидетелстват в социалните мрежи за километрични опашки на граничните пунктове с тези държави. Който има пари, бяга в Обединените арабски емирства или Турция. Сърбия и Финландия също са сред желаните дестинации.

Да напуснеш Русия с мъка на сърцето

Мъж на 34 години от Краснодар, инженер по професия, който пожела анонимност, току-що е пристигнал в грузинската столица Тбилиси. Той е служил в армията и отговаря на критериите за частичната мобилизация. "Не съм напуснал страната завинаги. Аз обичам Русия и все някога ще се върна", уверява той. И Денис от Ростов на Дон, който е на 28 години, всъщност не е искал да напуска Русия. Но след 24 февруари, когато избухна войната, той е разбрал, че нещо не е наред: "Всички разбрахме, че това не означава нищо добро - макар до последно да вярвахме в добрия изход."

43-годишният Валери Клепкин, инженер по професия, до преди два дни е живял в руския Север. Военната си служба е отбил във вътрешни войски, откъдето от началото на войната срещу Украйна е получил вече няколко запитвания. Той обаче не е откликнал. "Офицер от запаса съм и не искам да чакам, за да се изправя пред избора - затвор или убиец." Когато научил за мобилизацията, си събрал багажа и незабавно заминал за Финландия, където има много приятели. Учил е дори финландски преди време, дядо му живее във Финландия. Сега Валери е щастлив, че е успял да избяга във Финландия. През последния уикенд Финландия регистрира рекорд в броя на пристигащите руснаци за 2022 година. Само в събота и неделя от Русия във Финландия са влезли близо 17 000 руснаци. А това е двойно повече, отколкото през предходния уикенд.

Тези страни не приемат руснаци

По-трудно е бягството в балтийските държави - теоретично там то е невъзможно. Веднага след обявяването на частичната мобилизация, Латвия обяви, че заради националната сигурност страната му няма да допуска руснаци, бягащи от мобилизацията. Литва и Естония също не приемат бягащи руснаци. И чешкото правителство възприе подобна позиция, а финландското обмисля съвсем да спре транзита на руски граждани. Руският опозиционер Лев Шлосберг критикува това поведение. В интервю за Дойче Веле той обвинява властите в източноевропейските държави, че са се огънали пред деснопопулистките сили и се опитват да издигнат нова Желязна завеса: "Рано или късно отново всички ще живеем в мир. А колкото по-голям е разломът помежду ни, толкова по-трудно ще ни бъде да заживеем отново заедно", посочва той.

"Не ги интересува дали ще се върнем от фронта"

Михаил Баянкин смята, че пътят до мира е дълъг. Самият той не знае дали въобще ще е жив дотогава. Според 28-годишния работник от Череповец, правителството на Русия не цени особено човешкия живот: "Казват ни: отивайте на фронта. Но изобщо не ги е грижа дали някога ще се върнем оттам. За тях сме просто пушечно месо." И Валери Клепкин не вярва в щастливото си бъдеще в Русия - не и в близко време. "Когато преди повече от 100 години в Русия избухва Гражданската война, сънародниците ми тогава едва ли са си представяли, че съветският тоталитарен режим ще просъществува 70 години. Путин няма да се задържи толкова на власт, но е твърде вероятно да остане още няколко десетилетия."

Автор: Юрий Решето

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания