Отидете към основна версия

1 014 0

Седем жертви и над 260 ранени при сблъсъци в Египет

  • етипет-
  • кайро-
  • сблъсъци-
  • убити-
  • ранени-
  • "мюсюлмански братя"-
  • мохамед мурси-
  • уилям бърнс

Седем души бяха убити в египетската столица Кайро по време на сблъсъци между силите за сигурност и поддръжници на сваления президент Мохамед Мурси тази нощ, предаде Би Би Си. Полицията е използвала сълзотворен газ, за да отблъсне протестиращите, които хвърляли камъни, при което главна артерия в града – мостът „6 октомври“ над р. Нил, била блокирана.

Над 260 души в близост до моста и на централния площад „Рамзес“ са били ранени при размириците, продължили до сутринта, след което пътят е бил освободен. Сред тях има и четирима полицейски служители, транспортирани в болница с огнестрелни рани.

Стълкновенията съвпадат по време с посещението на заместник-държавния секретар на САЩ Уилям Бърнс с цел „на демокрацията в Египет да бъде даден втори шанс“ и да се поправят грешките от последните 2 години.

Бърнс се срещна с временните лидери на страната, но бе пренебрегнат от представителите на движението „Мюсюлмански братя“, която поддържа бившия държавен глава, отстранен на 3 юли. „Подобно посещение не означава нищо за нас, тъй като Америка поддържа този военен преврат“, коментираха от ислямистката организация.

Преди седмица около 50 привърженици на Мохамед Мурси бяха убити при боеве в близост до мястото, където се смята, че е държан отстраненият президент.

Временното правителство на страната обяви своя план за преход, според който следващата седмица ще бъда сформирана работна група за подготвяне на промени в конституцията и насрочване на нови избори. Ислямистки настроените последователи на „Мюсюлмански братя“ обаче искат възстановяването на Мурси на президентския пост и продължават да протестират.

И тази сутрин те скандираха „Махай се, Сиси!“ срещу генерал Абдел Фатах ал Сиси, командващ силите на Националната гвардия, свалили Мурси. Представители на опозицията са заявили, че са готови и на други „екстрени, но мирни действия“ за връщането на Мохамед Мурси.

Преди ден главният прокурор на Египет Хишам Баракат даде разпореждане да псе замразят активите на 14 от лидерите на ислямисткото движение „Мюсюлмански братя“.

При визитата си Бърнс посъветва временните управници на Египет да не предприемат политически мотивирани арести, но заяви, че няма намерение да налага американски модел в страната.

По време на двудневното си посещение Бърнс планира да се срещне с религиозни и граждански лидери, ръководителите на политически партии и бизнес фигури.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини