От началото на 2022 г. сиренето и кашкавалът в руските магазини са поскъпнали с почти една четвърт (24 процента), докато цените на едро са се увеличили с 20 процента, пише РИА Новости, цитирайки Дария Акимова, ръководител на отдела за анализи в изследователската компания NTech. Причината за поскъпването експертът нарече увеличението на разходите. Поскъпването засегна твърдите, полутвърдите и меките сирена. Производствените разходи, с които NTech свързват поскъпването, са се увеличили с 11 процента спрямо декември 2021 г., изчислиха експерти. Производството на сирене в страната обаче расте от няколко години, като тенденцията се запазва и през 2022 г. NTech каза, че производството се е увеличило с 13 процента през 2021 г. и с 6 процента през 2020 г. Ако сравним шест месеца, тогава производството на сирене през 2022 г. в сравнение с миналата година нараства средно с 5 процента.
Акимова каза, че местният продукт е намерил своя потребител и е достоен конкурент на чуждестранните сирена и има всички основания да се смята, че висококачественото руско сирене ще остане на рафтовете на магазините. В началото на октомври Асоциацията на компаниите за търговия на дребно предложи на Министерството на земеделието от 1 октомври 2022 г. до 31 март 2023 г. да бъдат премахнати митата за внос на зеленчуци, плодове, морски дарове, ядки, кафе и други продукти. В момента търговските вериги трябва да плащат такса от 3-15 процента за вноса на тези артикули. От Министерството на земеделието обещаха да разгледат предложението на асоциацията на подкомисията по митническо и тарифно регулиране.
Източник: РИА Новости